Skip to Content
6 min leestijd
Zo verwijder je lijm van hout

Lijmresten verwijderen van hout in een paar stappen

Lijmresten verwijderen van hout in een paar stappen

Lijmvlekken op houten oppervlakken kunnen erg vervelend zijn. Maar nu niet meer! Met een paar eenvoudige stappen leer je hoe je lijmresten voorgoed van hout verwijdert, zonder je oppervlaktes te beschadigen.

In dit artikel:

Lijmresten verwijderen van hout: Wat heb je nodig?

Als je graag met materialen als hout werkt, weet je dat er plakkerige lijmresten bij kunnen komen kijken. Het gebruik van een sterke superlijm zal je doe-het-zelf project helpen, maar kan ook vlekken veroorzaken, hoe goed voorbereid je ook te werk gaat.

Als je lijmresten hebt op andere soorten oppervlaktes zoals glas of metaal, kun je het vaak met een mesje wegkrabben, of agressievere oplosmiddelen gebruiken. Maar met een kwetsbaar natuurproduct als hout moet je voorzichtiger te werk gaan.

Product

 

Toch is ook lijm verwijderen van hout niet zo moeilijk – je hebt slechts een paar hulpmiddelen nodig om aan de slag te gaan:

  • Schraapgereedschap zoals een oude creditcard, schuurpapier of een harde spatel
  • Handdoeken of wattenstaafjes
  • Nagellakremover of azijn
  • Houtafwerking in glanzend of mat

Expert tip

Tips om lijm te verwijderen van hout

De beste manier om houtlijm te verwijderen, is door de restjes voorzichtig weg te schrapen. Als je hiermee niet alle restjes weg krijgt, ga je verder met de volgende stap door de lijm eraf te weken door middel van een oplosmiddel zoals nagellakremover, of azijn gemengd met water.

Week een wattenstaafje of doek in één van deze oplossingen en breng het voorzichtig aan op het aangetaste gebied. Hiermee verwijder je de laatste restjes lijm.

Indien de oppervlakte beschadigd is, gebruik je een meubelolie of een hout lak.

Kies een goede kwaliteit houtlijm

Alle bovengenoemde tips zouden lijmresten van hout moeten verwijderen. Deze werken vooral goed op behandelde meubels. Nieuwe ontwikkelingen in superlijmen zorgen er telkens voor dat het product wordt verbeterd, maar ook dat resten makkelijker te verwijderen zijn. Als je een kwaliteitslijm gebruikt om bijvoorbeeld je vloer vast te lijmen, blijft de lijm niet alleen lang zitten, maar zijn restjes ook steeds eenvoudiger te verwijderen.

Ook stickers verwijderen van hout gaat vaak simpel met bovengenoemde producten. Let hier ook weer op: test eerst een klein stukje van het hout voordat je het op de lijmresten aanbrengt.

Wat is een goede houtlijm?

We zeiden het net al: lijmresten verwijderen van hout is niet zo lastig als je een goede kwaliteit houtlijm hebt gebruikt voor je klus. Pak voor je volgende klus daarom eens Pattex Houtlijm Express. Deze lijm droogt supersnel op en bevat geen oplosmiddelen wat je hout kan aantasten. Daarom is het geschikt voor alle soorten hout.

Als je een houtlijm zoekt die waterbestendig is, kies dan voor Pattex Houtlijm Waterproof. Deze lijm droogt transparant op en is ideaal voor houten materialen die worden blootgesteld aan vocht.

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in