Skip to Content
7 min leestijd
Laat u verrassen!

PVC lijm: Voor vloeren en meer

PVC lijm: Voor vloeren en meer

Als u denkt dat vinyl lijmen alleen voor vloeren zijn, lees dan vooral verder! PVC lijmen kunnen ook gebruikt worden om flexibele plastic materialen te repareren, zoals vinylstoelen en (buiten)sportartikelen.

In dit artikel:

PVC lijm: Een echte veelzijdige lijm

Veel mensen denken alleen aan het verlijmen of repareren van vinylvloeren als ze de term ‘vinyl lijm’, ook wel PVC lijm genoemd, horen. Flexibele vinyl lijmen zoals Pattex Special Plastic zijn echter speciaal geformuleerd voor het repareren van flexibele producten van papier, karton, leer, hard pvc, zacht pvc, glas, steen, hout en metaal. Hierdoor wordt het gebruik van dit soort lijm op vele soorten materialen mogelijk.

Product

Expert tip

De juiste PVC lijm voor uw projecten

Bij het kiezen van een PVC lijm zal u rekening moeten houden met de flexibiliteit van de materialen die u wilt gaan verlijmen. Flexibele materialen vragen om een lijm die een flexibele naad produceert, zodat als het product wordt uitgerekt, de naad dat ook kan doen.

Het aantal beschikbare vinylvloerlijmen groeit voortdurend dankzij het uitgebreide assortiment vinylvloerbedekkingen. Houd er wel rekening mee dat een lijm die vinyl aan hout hecht, mogelijk niet aan beton of andere stukken vinyl zal gaan hechten. Zoek daarom een lijm die goed past bij de materialen waarmee u wilt gaan werken.

Hoe brengt u PVC lijm aan?

VOORBEREIDING

Zorg voor een schone ruimte voor uw project. De te verlijmen oppervlakken moeten schoon, droog, stofvrij en ontvet zijn. Bij voorkeur ontvet u het oppervlak met wasbenzine. Voor de perfecte pasvorm kunt u het beste verschillende posities om de materialen te verlijmen testen. Zorg ervoor dat u in een goed geventileerde ruimte werkt als u PVC lijm binnenshuis gebruikt. Draag handschoenen en was uw handen na gebruik om huidirritatie te voorkomen.

AANBRENGEN

  • Toepassing. Breng de PVC lijm gelijkmatig aan op de te verlijmen oppervlakten en laat de lijm vijf tot tien minuten verdampen. Druk vervolgens de verlijmde oppervlakten samen.
  • Herpositionering. U kunt gelijmde delen verplaatsen terwijl de lijm nog nat is. Veeg de overtollige lijm weg voordat deze hard wordt.

KLEINE SCHEURTJES

  • Toepassing. Breng PVC lijm aan op de randen van beschadigde gebieden. Druk de randen tegen elkaar en breng de verlijmde delen vervolgens in de gewenste positie met plakband totdat de verlijming stevig is.

GROTE SCHEUREN

  • Versterk de materialen. Plaats een stuk geschikt materiaal, zoals stof of glasvezel, onder het beschadigde gebied om het te versterken.
  • Toepassing. Breng PVC lijm aan op de randen van het beschadigde gebied. Gebruik plakband om de reparatie vast te zetten totdat de hechting stevig is.

CONTACTVERLIJMING

  • Toepassing. Breng de PVC lijm gelijkmatig aan op beide oppervlakken en laat drogen volgens de instructies van de fabrikant. Als u werkt met poreuze ondergronden, breng dan een tweede laag aan en laat deze ook drogen.
  • Herpositionering. Zorg ervoor dat alle onderdelen, zoals vloerplanken, in de juiste positie zijn gebracht voordat de lijm is opgedroogd.

OPRUIMEN

  • Droogtijd. Het product bereikt een eindsterkte na 24 uur. Wacht tot de lijm volledig is uitgehard voordat u deze aan water blootstelt.
  • Maak uw werkplek schoon. Natte lijmvlekken kunt u verwijderen met een in wasbenzine gedrenkte doek. Voer altijd eerst een test uit om na te gaan of de wasbenzine de ondergrond niet aantast. Uitgeharde lijmresten kunnen enkel mechanisch worden verwijderd.

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in