Skip to Content
5 min leestijd
Repareren

Hoe kunt u kunststoffen repareren?

Hoe kunt u kunststoffen repareren?

Waarom zou u moeten weten hoe u gebarsten voorwerpen of objecten uit kunststoffen kunt repareren? Veel gewone huishoudelijke artikelen zijn gemaakt van plastic en zelfs de beste producten kunnen kapotgaan. Waarom repareert u deze producten niet gewoon, in plaats van ze weg te gooien en het milieu te belasten? Deze gids vertelt u hoe u kapotte producten van kunststof kunt repareren.

In dit artikel:

Vind de juiste lijm voor het repareren van gebarsten kunststoffen voorwerpen

Of u nu een gat in een plastic object wilt dichten of twee afgebroken stukken aan elkaar wilt verbinden, het gebruik van de juiste lijm is essentieel.

Product

Voor het kiezen van de juiste lijm zult u rekening moet houden met het soort project wat u wilt uitvoeren. Sommige producten zijn beter geschikt voor grote projecten, terwijl andere alleen bepaalde soorten plastic kunnen verlijmen. Sommige lijmen zoals Pattex Secondelijm Plastics, zijn geformuleerd om moeilijke materialen zoals polyethyleen, polypropyleen en teflon te hechten.

Andere lijmen, zoals Pattex Special Plastic bieden verschillende voordelen, waaronder veelzijdigheid en waterbestendigheid. Voor het kiezen van de juiste lijm zult u moeten bekijken of uw lijm nodig is voor binnen- of buitentoepassingen en hoe u het object dat u wilt repareren wordt gebruik.

Expert tip

Repareren van gebroken kunststoffen voorwerpen: De standaardtoepassingen

U zult er baat bij hebben om te weten hoe u gebarsten kunststoffen voorwerpen in verschillende situaties kunt repareren. Nadat u hebt geleerd hoe u gaten in plastic kunt vullen, scheuren kunt dichten of plastic kunt herstellen, zult u vele projecten kunnen aanpakken. Hieronder ziet u drie voorbeeldprojecten om aan te pakken met de nieuw geleerde vaardigheden.

Hand houdt kapotte plastic kliksluiting vast.
Het repareren van voorwerpen van kunststof lijkt misschien lastig, maar is goed te doen als u de juiste kunststoflijm gebruikt

Hoe kunt u van gebarsten kunststoffen voorwerpen repareren met lijm?

  1. Bereid uw project voor. Verzamel alle plastic stukjes die u wilt gaan verbinden. U hebt lijm, tissuepapier, iets om je werkgebied te beschermen (bijvoorbeeld een tafellaken) en schuurpapier (voor het verlijmen van gladde oppervlaktes) nodig.
  2. Werk veilig. Werk in een goed geventileerde, beschermde ruimte. Was uw handen als u klaar bent en draag eventueel handschoenen voor extra bescherming.
  3. Bereid de te behandelen oppervlaktes voor. Oppervlaktes moeten goed aansluiten (ga op zoek naar de perfecte pasvorm voor het repareren van kunststof voor u gaat lijmen), vrij van vet, vuil en andere verontreiniging. Laat vervolgens de oppervlaktes drogen of wrijf ze droog met een doek. Gladde oppervlakken kunt u het beste opruwen met schuurpapier om het resultaat te verbeteren.
  4. Bereid de lijm en activator voor (indien van toepassing). Open de lijm en eventueel de activator volgens de instructies van de fabrikant.
  5. Breng de activator aan (indien van toepassing). Als u een activator gebruikt, breng deze dan op beide oppervlaktes aan, tenzij anders aangegeven in de instructies. Wacht tot het volledig is opgedroogd en ga dan verder met de lijm.
  6. Breng de lijm aan. Breng de lijm spaarzaam aan op een oppervlak en druk de delen meteen aan. Houd op zijn plaats totdat de binding goed stevig is. Verplaats de onderdelen niet, dit kan leiden tot het niet succesvol repareren van kunststoffen voorwerpen! Wacht vervolgens minstens tien minuten alvorens het materiaal opnieuw te gebruiken. Om de eindsterkte te behalen moet u de verlijming twaalf uur laten uitharden.
  7. Rond uw project af. Reinig de lijmapplicator met een tissue en sluit deze. Verwijder lijm met een vochtig doekje. Als u grote hoeveelheden niet-uitgeharde lijm moet verwijderen, bevochtig de lijm dan en laat deze uitharden voordat u deze voorzichtig afschraapt. Uitgeharde lijm kunt u met een scherp mesje wegsnijden en verwijderen met aceton of heet water. Wees echter voorzichtig, want aceton kan sommige kunststoffen beschadigen en is licht ontvlambaar.
Hand houdt kapotte geweven mand van plastic vast.
Lastig te verlijmen oppervlakken vragen om de juiste voorbereiding en passende producten

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in