Skip to Content
5 min leestijd
Repareer al uw keramiek in huis!

Hoe repareert u gebroken keramieken voorwerpen?

Uszkodzony ceramiczny wazon w kształcie kaktusa stoi na stole. Obok leży odłamana część.

Als u wilt weten hoe u gebroken keramiek kunt repareren, lees dan vooral verder! Deze gids bevat hét recept voor een succesvolle reparatie. De belangrijkste ingrediënten die u nodig heeft voor een fantastisch resultaat zijn enkel de juiste lijm en wat geduld.

In dit artikel:

Vind de juiste lijm om uw keramiek te repareren.

Keramiek leren repareren betekent leren de juiste lijm voor dit soort reparaties te kiezen. Zorg ervoor dat u een lijm kiest welke specifiek op keramiek gebruikt kan worden. Daarnaast zult u rekening moeten houden met het type voorwerp dat u wilt gaan repareren. Komt het voorwerp van keramiek dat u wilt herstellen in contact met voedsel of gaat het in de vaatwasser of magnetron? Dan moet de lijm die u gaat gebruiken voor dit project voedselveilig, vaatwasmachinebestendig en/of magnetronbestendig zijn.

Product

Secondelijm Super Gel van Pattex is bijvoorbeeld ideaal voor het repareren van keramische beeldjes, maar is niet geschikt voor items die hete vloeistoffen bevatten. Daarom is de lijm geweldig voor het repareren van keramische beeldjes, maar niet voor je favoriete mok. Repair eXtreme lijm van Pattex wordt aanbevolen voor gebruik op bijvoorbeeld keramische mokken, omdat deze lijm waterbestendig is en goed tegen hoge temperaturen kan.

Als u een scheur of barst opvult, dan heeft u een spleet vullende lijm of retoucheerglazuur met volume nodig. Een lijm met dunne vloeistof is beter geschikt om stukken te verbinden. Als u uw reparatie wilt overschilderen, zorg er dan voor dat het product overschilderbaar is.

Expert tip

Hoe kunt u keramiek herstellen?

Hoewel de procedure zal variëren afhankelijk van het aantal, de grootte en de locatie van de stukken die u wilt gaan verlijmen, kunt u de volgende stappen gebruiken als richtlijnen voor het repareren van gebroken keramiek zoals keramische beeldjes, borden, mokken en ander aardewerk.

 • Bereid uw project voor. U zult de juiste lijm, een papieren handdoek of doek en zeep en water nodig hebben.
 • Werk veilig. Draag handschoenen om uw handen te beschermen tegen eventuele scherpe randen van een gebroken keramisch voorwerp.
 • Was en droog de te verlijmen stukken. Dit zorgt ervoor dat de stukken vrij zijn van stof en ander vuil. Behandel de stukken met de nodige voorzichtigheid om extra schade te voorkomen.
 • Vind de juiste pasvorm. Zorg ervoor dat u alle te verlijmen stukken hebt en probeer vervolgens de volgorde waarin de stukken moet worden verlijmd uit. Hierbij gebruikt u geen lijm, de lijm komt pas in de volgende stap aan bod.
 • Lijm de stukken. Breng de lijm aan op aangrenzende oppervlakken en houd deze op hun plaats volgens de productinformatie van de lijm. Lees voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing van de door u gekozen lijm door voor de specifieke instructies voor het soort reparatie van keramiek dat u wilt uitvoeren. Sommige producten moeten direct op beide oppervlakken worden aangebracht, terwijl andere op slechts één van de oppervlakken moet worden aangebracht.
 • Houd de stukken op zijn plaats. Je wilt niet dat de stukken bewegen, dus als sommige stukken onstabiel zijn, houd ze dan op hun plaats met plakband totdat de verbindingen zijn uitgehard.
 • Rond uw project af. Was uw handen en verwijder overtollige lijm door een doek en warm water te gebruiken.

Hoe kunt u beschadigde keramieke mokken en andere voorwerpen repareren?

 1. Verzamel de benodigde materialen. U hebt spleet vullende lijm of retoucheerglazuur, een nagelvijl en water en zeep nodig.
 2. Was en droog de afgebroken stukken keramiek met water en zeep.
 3. Breng lijm aan. Volg de instructies in de productinformatie, vul afgebroken stukjes of scheuren op en herbouw eventueel verloren materiaal om het voorwerp te beschermen tegen verder afbrokkelen.
 4. Droog en vijl. Nadat de lijm is opgedroogd kunt u deze vijlen zodat deze de contouren van het voorwerp volgt.
 5. Maak schoon. Was je handen. Houd er rekening mee dat het gerepareerde keramisch voorwerp wellicht niet meer geschikt is voor gebruik in keukenapparatuur.

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in