Skip to Content
7 min leestijd
Blijf door stappen!

Goede basis: Alles wat u moet weten over schoenlijm

Goede basis: Alles wat u moet weten over schoenlijm

Schoenlijm helpt kapotte schoenen van hiel tot teen nieuw leven in te blazen. Hoe werkt deze lijm? Lees verder om door te kunnen blijven lopen met uw favoriete schoenen.

In dit artikel:

Schoenen repareren met lijm

Zelfs de beste kwaliteit schoen kan breken of scheuren. De vraag is dan: Gaat u hiermee naar een schoen- of leermaker, of gaat u zelf de schoen repareren? Er zijn geweldige oplossingen beschikbaar om u te helpen de reparatie zelfstandig uit te voeren. Met de juiste schoenlijm is alles binnen handbereik om scheurtjes in elk type schoen te repareren.

Product

Een kwaliteitsproduct zoals Pattex Special Schoen is een lijm voor elke schoen, omdat de flexibele samenstelling zich aan een verscheidenheid van materialen hecht. In feite is het de lijm die ook wordt gebruik door vele leer- en schoenmakers. Dit product hecht, dicht af en repareert uw schoenen waardoor u tijd en geld kunt besparen. Ook heeft dit product maar een korte periode nodig om tot een geweldig resultaat te komen.

Expert tip

Hoe repareert u uw schoenen met lijm?

Als u heeft besloten zelf uw schoenen te gaan repareren dan kunt u een schoenlijm gebruiken om uw schoenen gemakkelijk en snel te lijmen. Van welk materiaal je schoenen ook gemaakt zijn, een kwalitatieve schoenlijm is geschikt voor uw project.

Laten we ons voorbereiden:

Zorg voor een schoon oppervlak, zonder vet, stof of ander vuil. Ook kun je het beste op kamertemperatuur werken, vermijd extreme temperaturen. Om de beste resultaten te krijgen moet u gladde oppervlakken, zoals hard plastic of metaal dat vaak wordt gebruikt in leren werklaarzen, opschuren met fijn schuurpapier.

Volg de volgende stappen voor een perfect resultaat:

  1. Verwijder de dop van de bovenkant van de tube.
  2. Knijp zachtjes en voorzichtig in de tube en breng een dunne laag schoenlijm aan op de te verlijmen oppervlakken. Gebruik bij voorkeur een spatel of een kortharige kwast om de lijm aan te brengen.
  3. Laat de lijm gedurende 10 tot 15 minuten verdampen tot de lijm handdroog aanvoelt. Druk nu de te verlijmen delen samen. Doe dit snel na het aanbrengen van de schoenlijm voor een maximaal effect. Om er zeker van te zijn dat de verlijmde oppervlakken goed vast komen te zitten kunt u elastiekjes, plakband of klemmen gebruiken.
  4. Als u zeker weet dat de verlijmde oppervlakken goed worden geklemd met elastiekjes, plakband of klemmen, laat u het materiaal 3 dagen met rust. (Dit is gebaseerd op een normale kamertemperatuur; bij lagere temperatuur of een lagere luchtvochtigheid duurt het proces iets langer.)

Als de binding eenmaal vastzit, zal bijna niets dit verbreken. De meeste schoenlijmen zijn ontworpen om bestand te zijn tegen warme en koude temperatuur. Kies een schoenlijm die ook bestand is tegen water en die schokbestendig is. Hierdoor worden uw schoenen vrijwel onverwoestbaar.

Tips & tricks voor het lijmen van schoenen

Soms is je schoen niet gebroken of gescheurd, maar zit er gewoon een opening tussen twee delen van de schoen. In dat geval wijkt de reparatie iets af.

  1. U wilt een dikkere lijmlaag gebruiken van ongeveer een halve centimeter.
  2. Klem de secties die verlijmd moet worden samen en zorg ervoor dat ze 1 tot 3 uur stevig blijven zitten. Probeer de secties niet aan te raken, te verplaatsen of te verdringen.
  3. In ongeveer 24 uur bereikt de lijm 70% van de volledige hechting, de rest vindt 36 uur daarna plaats.

Meest gestelde vragen over schoenlijm

  1. Bezorgd over het verpesten van uw schoenen? Dat is niet nodig! Veel schoenlijmen zoals die van Pattex drogen transparant op. Niemand zal ooit weten dat u uw schoenen heeft gerepareerd.
  2. Is Pattex Schoenlijm effectief? Absoluut! Het is ideaal voor verlijming waarbij het materiaal dat verlijmd moet worden constant in beweging is. Dus ongeacht van hoeveel u beweegt per dag, Pattex schoenlijm zorgt ervoor dat uw schoenen weer zo goed als nieuw zijn.
  3. Kan schoenlijm tegen een stootje? Jazeker! Een goede schoenlijmverbinding biedt een uitstekende weerstand tegen trillingen, schokken, vocht en extreme temperaturen.

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in