Een ongelukje zit in een klein hoekje. Soms weet je niet eens meer hoe die lijmvlek nu eigenlijk op je stoffen bank terecht is gekomen. Hoe het ook is gebeurd, wij hebben de oplossing. In deze gids vertellen we je hoe je lijm van een stoffen bank, of van ander textiel verwijdert.
Lijm op kleding of op andere stukken textiel zoals je stoffen bank is vervelend. Gelukkig betekent dit niet dat je je waardevolle spullen weg hoeft te gooien. Er zijn makkelijke manieren om lijm uit stof te verwijderen. Het enige waar je goed op moet letten, is welke methode het beste werkt in jouw specifieke geval.
- Pattex Textiellijm
Of je droge lijm van textiel kunt verwijderen, is afhankelijk van het soort lijm en het soort textiel. Hieronder geven we je tips die werken voor verschillende oppervlaktes.
Lijm verwijderen van stof kan een ingewikkeld klusje zijn als je het probeert zonder dat je weet wat je doet. Hieronder geven we je twee opties, afhankelijk van het soort lijm dat je hebt gebruikt.
Secondelijmen zijn misschien wel de meest gebruikte lijmen in elk huishouden. Ze zijn snel, makkelijk in gebruik en lijmen muurvast. Gelukkig zijn dit soort lijmen niet al te lastig om uit je textiel te verwijderen.
Let op dat je eerst wacht totdat de lijm volledig is uitgedroogd. Gebruik vervolgens een bot mesje, of een ander object met een harde rand en krab zoveel mogelijk lijm weg.
Vervolgens week je de lijm in koud water. Als je de stof niet in een bak met water kunt zetten, omdat je bijvoorbeeld lijm uit je stoffen bank wilt verwijderen, dep dan met een natte doek op de lijm.
Als de lijm er nog steeds niet afgaat, probeer het dan met aceton, of met iets waar aceton in zit. Gebruik eerst een wattenstaafje. Begin in het midden en werk voorzichtig naar buiten toe. Let op dat je niet te veel aceton direct op de stof aanbrengt.
Wrijf de losgelaten lijm voorzichtig weg met een schone doek. Ga net zolang door als nodig is om de lijmvlek te verwijderen. Breng vervolgens een vlekverwijderaar aan op de stof en was het volgens de gebruiksaanwijzing. Let op dat de lijm uit de stof is verwijderd voordat je het in de droger doet. Anders drogen mogelijke lijmresten weer in en kun je weer opnieuw beginnen.
Wil je lijm van een stoffen bank verwijderen, gebruik dan een speciale vlekverwijderaar voor banken of tapijten. Volg ook hier weer de instructies van het product zelf.
Warme lijm is een tweede, veelgebruikte lijm in huishoudens. Het is een handige lijm, maar kan flink wat vlekken achterlaten. Om warme lijm uit stof te verwijderen, raden we je aan om de stof eerst een nacht in de vriezer te leggen. Zodra de lijm is bevroren, kun je het er soms makkelijk afkrabben met een bot mes of je nagels.
Je kunt ook gebruikmaken van een allesreiniger. Met de meeste allesreinigers verwijder je lijm van stof. Een andere oplossing is aceton. Aceton wordt gebruikt in nagellakremovers, en werkt vaak goed. Let bij het gebruik van aceton op met synthetische stoffen, deze kunnen misschien beschadigen.
Sommige lijmen zoals een epoxy-lijm, moet langer in de week, en aceton vervliegt vaak te snel. In deze gevallen raden we een speciale lijmverwijderaar aan.
Om stickerresten op stof te verwijderen, verwarm je witte azijn. Dep de vlek in met de warme azijn, en je zult zien dat je hiermee de lijm makkelijk uit je textiel verwijdert. Alcohol werkt ook goed.
Voordat je aan de slag gaat om lijm te verwijderen uit textiel, is het aan te raden de oplossing altijd eerst op een klein stukje stof te proberen. Zo weet je zeker dat de stof er tegen bestand is.
Gelukkig kun je lijmvlekken van stof halen. Maar in sommige gevallen blijf je de vlek zien. Daarom raden we je aan om altijd genoeg voorzorgsmaatregelen te nemen bij het lijmen. Dat begint bij het gebruiken van de juiste lijm.
De Pattex Textiellijm, is speciaal ontwikkeld voor het lijmen van alle soorten stof. Dus of je nu een stoffen bank wilt lijmen, je favoriete spijkerbroek repareert, of een tas wilt decoreren, deze lijm is perfect voor alle soorten textiel. De lijm is wasbaar en blijft na het drogen doorzichtig. De lijm is ook geschikt voor elastische kleding, en dus ook goed te gebruiken voor strakzittende kleding met rek. De lijm is makkelijk aan te brengen waardoor je lijmongelukjes kunt voorkomen.
Deel je eigen projecten