Skip to Content
7 min leestijd
Maak je keuken mooier!

Hoe monteer je een glazen achterwand in je keuken?

Hoe monteer je een glazen achterwand in je keuken?

Weten hoe je een glazen achterwand in je keuken monteert kan ervoor zorgen dat je je keuken naar het volgende niveau tilt. Deze stap-voor-stap gids laat zien hoe je het moet installeren en hoe je mozaïektegels lijmt en voegt. Daarnaast vertellen we je welke andere stijlen er zijn (ex. keramiek en steen) om jouw keuken een frisse uitstraling te geven.

In dit artikel:

De juiste backsplash tegels voor in je keuken

Een backsplash is een glazen keukenwand die je monteert om ervoor te zorgen dat de muren beschermt blijven tegen spetters. Het zorgt ervoor dat schoonmaken gemakkelijk is, maar goed gemonteerde backsplash tegels geven je keuken ook een unieke uitstraling. Er zijn vele soorten backsplash tegels voor je keuken, denk aan mozaïektegels op gaas geplakt of de pel-en-plak tegels.

Product

Omdat backsplash tegels een prominente plaats innemen in je keuken is het belangrijk dat deze op de juiste manier en zeer precies worden gemonteerd. Voor een gemakkelijk reparatie en een langdurige fixatie neem je tegels die gemonteerd kunnen worden op gipsplaten met de correcte wandtegellijm.

Expert tip

Hoe installeer je backsplash tegels in je keuken?

Volg deze simpele stappen om de backsplash tegels in je keuken te monteren:

 1. Maak het oppervlakte schoon. Verwijder objecten, stopcontacten en keukenapparaten. Maak de muren schoon van vuildeeltjes. Zorg dat je een vlak oppervlakte creëert. 
 2. Leg de tegels op één lijn. Zorg ervoor dat je ze horizontaal met het aanrecht legt. 
 3. Breng de lijm aan. Denk bij het kiezen van de lijm aan het type tegel wat je gaat gebruiken en lees de instructies van de fabrikant. Keramische tegels hebben bijvoorbeeld mastiek nodig, terwijl stenen tegels een witte dunne mortel vereisen. Breng de lijm aan op de achterkant van de tegel en plaats deze vervolgens op de muur. Werk vanuit het midden naar buiten toe. 
 4. Maak schoon en laat drogen. Veeg overtollige lijm weg met een natte doek. De meeste lijmen drogen tussen 12 uur en 14 dagen, maar dit zal afhangen van de temperatuur en de vochtigheid. 

Hoe voeg je backsplash tegels in je keuken?

Voegen ofwel stukadoren is het proces van het invoegen van ruimte tussen de tegels. De meeste voegmiddelen komen in een poedervorm, maar Pattex heeft ook al voorgemengde verpakkingen beschikbaar. Welke optie je ook kiest, lees altijd eerst de instructies van de fabrikant voordat je begint met voegen.

 1. Bereid je voor. Samen met het voegmengsel heb je ook nodig: een plamuurmes, een voegmiddel, een voegmortel of een kitpistool, een plastic vel, schilders tape, een spons, doeken en warm water. Gebruik het plastic vel om je aanrecht te beschermen. Meng het voegmiddel zoals aangegeven staat in de instructies van de fabrikant. 
 2. Verspreidt het voegmiddel. Gebruik de mortel of het kitpistool om het gemakkelijk en geleidelijk in de ruimtes tussen de tegels te krijgen. Laat het ongeveer 10 minuten zitten en veeg vervolgens overtollige resten weg met de spons en warm water. 
 3. Na 24 uur kun je het voegmiddelafdichten met kitmiddel. Voor je keuken raden we je de Pattex Pro PL Premium Crystal aan voor een duurzame en waterdichte afdichting. 

Hoe installeer je backsplash mozaïektegels?

Mozaïek tegels worden steeds populairder vooral ook in de keuken. De manier van installeren is zeer vergelijkbaar met hoe je keramische tegels installeert.

 1. Bereidt de tegels voor. Bepaal de positie van de tegels, gebruik hiervoor een potlood en een waterpas. Bedek aanrechten met plastic om ze te beschermen. 
 2. Breng de lijm aan. Gebruik hier bijvoorbeeld een getande troffel voor. Zorg ervoor dat de tegels en de lijm verenigbaar zijn. Lees hiervoor altijd eerst de instructies van de fabrikant. 
 3. Positioneer de tegels. Plaats de mozaïektegels in de juiste positie en druk ze stevig aan. Gebruik een stanleymesje om gaas weg te snijden. Om het gaas aan de muur te bevestigen moet je ze wellicht snijden met een speciale tegelzaag. Deze zijn te huur bij de meeste gereedschapswinkels en/of de grotere doe-het-zelf zaken. 
 4. Drogen en voegen. Laat de lijm een nachtje drogen, maar haal overtollige lijm direct weg met een natte doek. Zodra de tegels gedroogd zijn kun je een laag voegmiddel aanbrengen volgens de instructies die je in het deel hiervoor hebt kunnen lezen. 

Hoe repareer je backsplash tegels in je keuken?

Soms raken de backsplash tegels in je keuken beschadigd, komt er een scheur in of valt er een tegel van de muur. Gelukkig is dit niet het einde van de wereld, want dit is te repareren in een paar gemakkelijke stappen. Wij raden je Pattex Pro PL 300 aan. Deze voeg kit is ideaal voor in vochtige omgevingen en hecht zicht goed op allerlei soorten tegels. 

Ook dit product is een voeg kit. Wil je daarom weten hoe je deze het beste kunt gebruiken, volg dan dezelfde stappen als eerder beschreven.

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in