Skip to Content
5 min leestijd
Verfraai uw huis met sierlijsten!

Hoe plaatst u sierlijsten: Versier en bescherm uw huis

Hoe plaatst u sierlijsten: Versier en bescherm uw huis

Creëer een instant en elegant gevoel voor stijl in elke kamer door te leren hoe u sierlijsten kunt plakken.

In dit artikel:

Sierlijsten: Wat zijn het en waarom zou u ze in uw huis plaatsen?

Geloof het of niet, sierlijsten werden tientallen jaren geleden al gebruikt. De huizen waren toen krapper en de muren van kleinere eetzalen moesten worden beschermd tegen het stoten van de stoelen in die kamer. Natuurlijk heeft de combinatie van ruimere huizen en minder formele eetkamers tegenwoordig een sierlijst minder noodzakelijk gemaakt.

Toch zijn sierlijsten momenteel weer helemaal hip. Ze worden nu vooral gebruikt als esthetische verbetering die een klassieke stijl kan geven aan kale en eenvoudige muren in elke kamer. Leren hoe u sierlijsten moet monteren is niet moeilijk. Iedereen van beginner tot expert, kan het leren door de stappen in de volgende paragrafen van dit artikel te volgen.

Product

 

Expert tip

Sierlijsten plaatsen: Wat heeft u nodig?

 • Sierlijsten
 • Potlood of afplaktape
 • Waterpas
 • Meetlint
 • Zaag- en verstekbak
 • Constructielijm
 • Hout of algemeen vulmiddel
 • Schuurpapier
 • Kit en Kitpistool

 

Als uw sierlijsten zijn gemaakt van een ander materiaal, zoals MDF (Medium-density fibreboard), dan biedt Pattex Geen Spijkers & Schroeven een professionele hechtsterkte voor een breed scala aan bouwmaterialen. Dit product heeft geen sterke oplosmiddelen geur, waardoor het perfect is voor projecten binnenshuis.  een professionele hechtsterkte voor een breed scala aan bouwmaterialen. Dit product heeft geen sterke oplosmiddelen geur, waardoor het perfect is voor projecten binnenshuis.

Hoe monteert u sierlijsten in uw huis?

 1. Bepaal voordat u uw sierlijsten koopt hoeveel u nodig heeft door de muren op te meten en de hoogte te bepalen waarop u de sierlijsten wil gaan monteren. Bij het bepalen hoe hoog de sierlijsten moeten zijn, is de regel dat deze er het beste uitzien op 1/3de van de hoogte van een kamer. 
 2. Pak de kamerafmetingen erbij en gebruik de zaag- en verstekbak om uw sierlijsten in de benodigde lengtes en aantallen te zagen. Zaag in een hoek van 45 graden, of een hoek die geschikt is voor de specifieke hoeken van uw kamer(s). Doe dit niet voor de uiteindes van sierlijsten welke u gaat plaatsen bij deurkozijnen, de openhaard of op plaatsen waar twee muren in elkaar overgaan.
 3. Gebruik de secties van de sierlijsten die je hebt gekocht, de waterpas, het meetlint en het potlood om een richtlijn door de kamer te trekken op de hoogte waarop u de sierlijsten wilt plaatsen.
 4. Breng bouwlijm aan op de achterkant van het eerste deel van de sierlijst, plaats de onderkant van de sierlijst op de gewenste afgetekende plaats en druk deze tegen de muur. Op de delen van de sierlijst die samenkomen in een verstekverbinding (een verbinding die bestaat uit twee stukken hout die elk een 45° hoek hebben en samen een hoek van 90° vormen), brengt u extra lijm aan op de oppervlakten van de verstekverbinding.
 5. Wanneer alle sierlijsten zijn geplaatst gebruikt u het overgebleven hout- of plamuurmiddel om de resterende gaten en eventuele openingen op te vullen. Als dit droog is, gebruikt u het schuurpapier om het vulmiddel op hetzelfde niveau als de sierlijst af te schuren. Breng een dunne lijn kit aan langs de boven- en onderranden om deze ook goed vast te zetten, u kunt hierna de overtollige kit gebruiken voor het opvullen van gaten in plaats van het houtmiddel.

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in