Skip to Content
6 min leestijd
Deurlijsten plaatsten zonder spijkers

Alles wat je moet weten om je deurlijsten te monteren

Alles wat je moet weten om je deurlijsten te monteren

Deurlijsten plaatsten wordt een gemakkelijk klusje met deze gids. En je kunt dit klusje klaren zonder spijkers te gebruiken! Wij laten je zien wat voor gereedschap je in huis moet hebben om dit klusje te klaren.

In dit artikel:

Wat heb je nodig bij het plaatsen van deurlijsten?

Het plaatsen van deurlijsten rondom je ramen en deuren geeft je huis een mooi, gezellig en huiselijk tintje. Daarnaast is het snel en gemakkelijk zelf te doen. Het enige wat je nodig hebt, is het juiste gereedschap. Dit heb je nodig:

Product
 • deur- of raamlijsten van hout of PVC
 • Montagelijm
 • kitpistool
 • meetlint
 • potlood
 • verstekzaag. Deze zijn vaak te huur bij de meeste bouwmarkten. Sommige winkels zagen het hout voor je op maat.
 • veiligheidsbril – als je de kozijnen of lijsten zelf gaat zagen

Expert tip

Hoe monteer je een deurlijst?

Voordat je je deurlijsten aanschaft, is het belangrijk de ruimte rondom de lijst op te meten. Hoe breed is het en heb je een aangrenzend stukje muur dat   een kleine strook deurlijst nodig heeft? Door alles van tevoren op te meten, kun je de juiste deurlijst uitkiezen. 

Als je alle benodigdheden in huis hebt, kun je beginnen. Zo monteer je je deurlijst:

 1. Houd de deurlijst op zijn plaats. Laat genoeg ruimte over aan de onderkant voor tapijt, tegels of vloerplinten. 
 2. Meet iets meer dan drie centimeter van de binnenkant van de deurpost. Hier komt de rand van de deurlijst Dp het frame te liggen. Zorg ervoor dat de deurlijst niet tegen de scharnieren van de deur aankomen. 
 3. Teken de deurlijst aan de bovenzijde af, waar je gaat zagen. 
 4. Herhaal deze stappen aan de andere kant van de deur, en aan de bovenkant (en aan de onderkant, als je een raamlijst gaat monteren).
 5. Gebruik de verstekzaag en zaag de lijst door tot een hoek van 45 graden. Begin altijd met een klein stukje. Je kunt namelijk altijd meer afzagen, maar bijzagen gaat helaas niet. 
 6. Pas de stukken in elkaar. 
 7. Maak de lijm gereed. Om knoeien te voorkomen snijd je een stukje van de applicator af zodat je de lijm gemakkelijk op een kleine strook deurlijst kunt aanbrengen. 
 8. Breng een dunne laag lijm aan op de onderkant van de deurlijst.  
 9. Druk de deurlijst in de juiste positie en houd hem stevig op zijn plek. Werk snel om alle kanten af te werken en ze mooi recht te hebben. Met sommige lijmen heb je de tijd om te herpositioneren. 
 10. Mocht je lijm hebben geknoeid, maak het dan schoon met warm water en zeep. Als de lijm is opgedroogd, snijd de restjes dan weg met een scherp mesje, of schilder eroverheen als het helemaal droog is. 
 11. Laat de lijm helemaal opdrogen en uitzetten voordat je de deur gebruikt. 

De juiste producten voor het plaatsten van deurlijsten rondom ramen en deurposten

Je hebt dus geen spijkers nodig bij het plaatsten van deurlijsten in je woning. Wat je wel nodig hebt, is een passende lijm voor dit soort doe-het-zelf klusjes. De beste lijm voor klusjes zonder spijker is de Geen Spijkers en Schroeven High Tack van Pattex. Deze montagelijm is geschikt voor alle materialen, onder alle omstandigheden. Ideaal dus om altijd in huis te hebben, welk klusje je ook aanpakt.

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in