Skip to Content
5 min leestijd
Hoe plaats je lambrisering panelen?

Hoe lambrisering te monteren als een professional

Hoe lambrisering te monteren als een professional

Met deze gids wordt lambrisering maken en bevestigen in je huis een gemakkelijke klus. Samen lopen we door de stappen heen die je moet doen en vertellen we je welke materialen je precies nodig hebt. Zo kun je tijdloze schoonheid aan alle kamers in je huis toevoegen.

In dit artikel:

Regels voor kleur en hoogte bij het plaatsen van je lambrisering

Lambrisering is uitgevonden in de tijd voordat de meeste huizen over isolatie beschikten. Het was dan origineel ook bedoeld om vocht in de muren te voorkomen. Vandaag de dag is het maken van lambrisering vooral decoratief. Het dient niet echt een doel meer, maar het maakt de kamer mooier. Bij het maken van lambrisering heb je tegenwoorden keus uit vele diverse kleuren en materialen. Bij het kiezen van een kleur is het belangrijk dat deze bij de decoratie in de kamer past.

Product

Traditioneel gezien zou de lambrisering niet hoger moeten zijn dan 1/3de van de hoogte van de kamer. Recentelijk houden ontwerpers zich daar niet altijd aan. Houdt er rekening mee dat lichtere kleuren en korte lambriseringen ervoor zorgen dat de kamer er groter uitziet. Donkere kleuren en langere lambriseringen hebben het tegenovergestelde effect.

Expert tip

Hoe installeer je lambrisering: Stap-voor-stap

Wanneer je hebt gekozen voor een bepaalde stijl van lambrisering is het tijd om de ruimte op te meten en materiaal aan te schaffen, dan ben je klaar om te beginnen. Zo installeer je lambrisering stap-voor-stap:

  1. Meet en teken de muren af waar je de lambrisering wilt installeren. Denk aan deurkozijnen, vloerplinten, sierprofielen en stopcontacten. 
  2. Snij de lambrisering af en probeer de delen uit om te zien of alles goed in elkaar past. 
  3. Maak de oppervlakte schoon en droog voordat je de lijm aanbrengt. 
  4. Breng de lijm verticaal in bolletjes aan op de omtrek van het panel, ga geen strepen trekken om de oppervlakte heen, maar breng altijd verticale bolletjes aan. De bolletjes moeten ongeveer 5 cm van de rand af liggen. Vervolgens breng je elke 15 cm een nieuw bolletje aan. 
  5. Draai het panel om en plaats het op de vooraf getekende lijnen. 
  6. Herhaal dit proces totdat alle panelen zijn geïnstalleerd. 
  7. Bevestig vloerplinten en sierprofielen aan de boven- en onderkant van de lambrisering.

Hoe bevestig je lambrisering met de juiste lijm

Lambrisering bevestiging kan gedaan worden met vele materialen zoals tegels, hout, kunststof, spaanplaat en meer. Een lijm die geschikt is voor alle ondergronden, ook niet-poreuze en vochtige ondergronden, is de Pattex Pro PL 300. De lijm is schokbestendig en kan tegen verschillende weersomstandigheden en trillingen. Deze lijm kan je na aanbrengen nog 5-10 minuten verschuiven. Na 24-48 uur is de uiteindelijke weerstand bereikt.

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in