Skip to Content
5 min leestijd
Snel en makkelijk leer repareren!

Leer repareren: Zo red je leder, én bespaar je geld

Leer repareren: Zo red je leder, én bespaar je geld

Als je weet hoe je leer repareert, kun je je mooie spullen herstellen én tegelijkertijd geld besparen. In deze gids lees je alles over het herstellen van leer, en ontdek je welke producten je hiervoor nodig hebt.

In dit artikel:

Zo repareer je leer: Dit heb je nodig

Leer is een natuurlijk en soepel materiaal. Op dit soort oppervlaktes kun je geen alleslijm of secondelijm gebruiken. Dit soort lijmen drogen namelijk hard op, waardoor er niet alleen een harde plek ontstaat, maar de kans ook groot is dat het leer opnieuw kapotgaat. Om leer te repareren heb je een lijm nodig die zowel sterk als flexibel is.

Product

Dit heb je nodig om leer te lijmen:

 • Leerlijm
 • Iets om de leerlijm mee aan te brengen, zoals een tandenstoker, kwastje of een ander voorwerp wat je kunt weggooien
 • Als het een grote scheur is: een reparatiedoek
 • Ontsmettingsalcohol voor het reinigen van het oppervlak
 • Oude lap voor het schoonmaken
 • Plakband

Expert tip

Leerscheurtjes repareren: Stap-voor-stap

Of je nu een leren bank wilt repareren, of je lederen autostoel gaat herstellen, hieronder vind je de stappen voor dit proces.

 1. Reinig het te repareren oppervlak.
 2. Knip het reparatiedoek op maat zodat deze het gat bedenkt, en plaats het onder het te lijmen oppervlakte. Let op dat het doek vlak ligt, en geen bobbels of kreukels vormt.
 3. Breng de leerlijm aan. Doe dit met het voorwerp wat je hebt gekozen, en breng het aan op het reparatiedoek en aan de randen van de scheur of het gat.
 4. Verwijder overtollige lijmresten. Doe dit zo snel mogelijk.
 5. Leg de naden bij elkaar en druk het vast.
 6. Zorg ervoor dat de naden bij elkaar blijven. Gebruik hiervoor eventueel tape. De tape kun je na twee uur voorzichtig verwijderen.

Een passende lijm om leder te repareren

Een passende lijm om leerscheurtjes te repareren is Pattex Special Leer. Deze lijm is transparant waardoor het op elke kleur leer te gebruiken is. Daarnaast droogt het flexibel op en is het Uv-bestendig. Deze lijm is ideaal voor een kunstleer reparatie, of om echt leren meubels zoals een leren stoel te repareren. Daarnaast is deze lijm ook te gebruiken voor leren kleding of tassen.

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in