Skip to Content
5 min leestijd
Hou leer op leer bij elkaar

Leer lijmen: Zo doe je dat!

Leer lijmen: Zo doe je dat!

Wanneer kun je leerlijm gebruiken? Leer is een duurzaam materiaal, maar als het dag in, dag uit wordt gebruikt kunnen er scheurtjes in ontstaan. Wat kun je doen als je een scheur hebt in je favoriete leren jas of gaten in de leren stoelbekleding van je auto? Lees snel verder en leer hoe je deze leren items het beste kunt repareren.

In dit artikel:

Leerlijm: Alles wat je erover moet weten

Leer is een gewilde stof voor kleding, schoeisel, meubels, sport accessoires en vele andere items. Het is buigzaam, weerbestendig en het heeft een unieke robuuste uitstraling. Omdat het gemaakt is van ruwe dierenhuid en andere natuurlijke vezels heeft leer speciale zorg nodig om te voorkomen dat het breekt en zodat het er nieuw uit blijft zien. Zelfs als je heel voorzichtig bent met je favoriete items kunnen er scheurtjes en andere beschadigingen optreden.

Product

Leer is constant in beweging en daarom heeft het een speciale leerlijm nodig met een hoge flexibiliteit om een sterke band te kunnen vormen en behouden. Gewone witte lijm of houtlijmen binden niet goed met leer en kunnen meer schade toebrengen. Gebruik daarom voor leer op leer projecten een speciale leerlijm.

Expert tip

Leerlijm: een soepele oplossing

Om leer in topconditie te houden heb je een lijm nodig die waterbestendig is, opdroogt zonder sporen achter te laten en flexibel is. Het belangrijkste is echter dat de leerlijm die je kiest sterke, permanente verbindingen kan creëren.

Voor het repareren van je leren schoenen kun je een schoenlijm zoals Pattex Special Schoen gebruiken. Deze veelzijdige lijm is ontworpen om een permanente hechting te garanderen op diverse materialen zoals rubber, leer, kurk en vilt.

Hoe lijm je leer op leer: stap voor stap instructies

Het lijmen van leren items zoals schoenen of jassen is gemakkelijk, maar je moet wel weten hoe je dit soort projecten moet voorbereiden, de lijm moet aanbrengen en het werkoppervlak kunt schoonmaken na gebruik. Met de volgende stappen leer je hoe je leerlijm kunt gebruiken en zo je leren items mooi kunt houden.

  1. Voorbereiding. Kies een goed geventileerde werkplek en zorg voor voldoende ruimte. Bedek tafels en stoelen met beschermende doeken of papier. Een leerlijm kan het best gebruikt worden bij een temperatuur tussen de 5°C en de 40°C. Bescherm je handen door latex of nitril handschoenen te dragen. Bekijk de twee delen die je aan elkaar wilt lijmen en test hoe ze in elkaar passen. Zorg dat beide oppervlakten schoon zijn. Voor een betere hechting kun je de te behandelen oppervlakken opruwen met fijn schuurpapier voordat je ze schoonmaakt.
  2. Maak het leer schoon. De oppervlaktes die je gaat verlijmen moeten schoon en droog zijn. Om leer schoon te maken gebruik je een vochtige doek met zeep. Wrijf voorzichtig over het leer om al het vuil te verwijderen. Gebruik een tweede doek om eventuele zeepresten te verwijderen. Laat het leer helemaal drogen voordat je naar de volgende stap gaat.
  3. Breng de leerlijm aan. Breng een dunne, maar consistente laag aan op één van de oppervlaktes.
  4. Breng de twee oppervlaktes samen. Druk ze stevig tegen elkaar aan. Indien nodig kun je ze vastzetten met een elastiek, plakband of klemmen. Laat de oppervlaktes rusten voor 1 à 3 uur zodat er een goede hechting kan plaatsvinden. Leerlijm zoals de Pattex Special Leer verbindt snel, maar voor een permanente hechting heeft tijd nodig. Het kan tot 3 dagen duren voordat de eindsterkte van dit product is behaald, de uiteindelijke eindsterkte wordt bepaald door het gebruikte materiaal en de persdruk die je hebt toegepast tijdens het verlijmen.
  5. Opruimen en bewaren van de leerlijm. Maak je werkplek meteen schoon met alcohol. Indien er uitgeharde lijmresten zijn ontstaan kun je deze weghalen met een scheermes of ander scherp gereedschap. Bewaar de overgebleven leerlijm op kamertemperatuur in de originele verpakking. Zorg dat je de leerlijm niet bij extreme temperaturen (onder 5°C of boven 50°C) bewaard.

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in