Skip to Content
3 min leestijd
Zeg maar dag tegen lijmvlekken

Hoe verwijder je lijm uit kleding in een paar simpele stappen

Un par de manos quitan super glue seco de una camisa a cuadros con ayuda de una cucharita de té.

Hoe verwijder je lijm uit je favoriete kleding? Weten hoe je dit het beste aanpakt is een zeer waardevolle skill. Met slechts een paar huishoudelijke artikelen kun je gemakkelijk lijmresten uit je kleding krijgen.

In dit artikel:

Hoe verwijder je lijm uit kleding met huishoudelijke producten?

Het kan de beste overkomen. Je bent bezig met een klusje met lijm en je morst wat over je favoriete jeans of T-shirt. Gelukkig heb je waarschijnlijk alles in huis om de lijmresten van je kleding te verwijderen. Pak iets waar je mee kunt schrapen en een beetje aceton of nagellakremover. Deze twee producten helpen je om de lijmresten gemakkelijk van je kleding te verwijderen.

Product

Expert tip

Stappen voor het verwijderen van lijm uit textiel

Om de volledig opgedroogde lijmresten van je kleding te verwijderen, ga je als volgt te werk:

  1. Gebruik de achterzijde van een lepel om de grotere lijmresten te verwijderen.
  2. Soms heb je met stap één al alle lijmresten verwijderd. Zo niet, dep dan een klein beetje aceton op je kleding om het materiaal te testen. Hierna kun je het op een wattenschijfje aanbrengen. Dep deze op de overige lijmresten.
  3. Als er na stap twee nog lijmresten aanwezig zijn op je kleding, gebruik dan een vlekverwijderaar en stop de kleding in de wasmachine.
  4. Je kleding zou weer zo goed als nieuw moeten zijn.

Heb je lijm op bijvoorbeeld je dekbedovertrek gekregen, dan moet je het verwijderen iets anders aanpakken. Week je kussenslopen of dekbedovertrek voor een hele nacht in koud water en daarna wrijf je de lijmresten in met een wasmiddel of -poeder.

Mocht het nu gaan over kledingstukken die erg kwetsbaar zijn, breng ze dan naar de stomerij om verdere schade te voorkomen.

Hoe verwijder je lijm van schoeisel en soortgelijke stoffen?

Als je een echte schoenliefhebber bent, dan is deze tip voor jou. Het verwijderen van lijmresten van je schoenen gaat makkelijk met warm water met zeep. Schraap voorzichtig met bijvoorbeeld hulp van een tandenborstel, totdat je alle lijmresten hebt verwijderd. 

Hoe kun je voorkomen dat je lijm op kleding morst?

Men zegt niet voor niks dat een goede voorbereiding het halve werk is. Koop voor je volgende doe-het-zelf klus een lijm die niet alleen goed hecht, maar ook gemakkelijk te gebruiken is tijdens het lijmen, zodat je knoeien kunt voorkomt. Zo heeft Pattex bijvoorbeeld de Secondelijm Super Gel die niet druipt en geen lijmdraden trekt. Het zit in een handig en gemakkelijk in te knijpen flesje en het droogt ook nog eens supersnel.

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in