Skip to Content
5 min leestijd
Spik en span in seconden

Hoe verwijdert u lijmresten van uw autolak?

Hoe verwijdert u lijmresten van uw autolak?

U moet weten hoe u lijmresten van autolak verwijdert als u secondelijm op uw auto gebruikt of onderdelen vervangt die met deze lijm kunnen worden bevestigd.

In dit artikel:

Hoe verwijdert u lijmresten van uw auto voordat deze uitharden?

Secondelijm zoals Pattex Multi kunnen worden gebruikt om details en andere onderdelen op de gelakte carrosserie van een auto te bevestigen. Tijdens het aanbrengen van deze lijmen kunnen ze uit naden druipen of sijpelen. Als dit gebeurt wilt u de superlijm zo snel mogelijk van uw auto krijgen. 

Product

Lijmresten van uw autolak verwijderen

In de meeste gevallen zult u aceton moeten aanbrengen om lijm van autolak te verwijderen. Ga voorzichtig te werk want aceton is ook een verfafbijtmiddel.

  • Bereid uw project voor. Je hebt een oplosmiddel nodig dat aceton bevat (zoals nagellakremover), water, handcrème, afwasmiddel en een doek. 
  • Zorg voor een veilige werkomgeving. Draag handschoenen om uw handen te beschermen en werk in een goed geventileerde ruimte zonder vlammen (aceton is zeer brandbaar).
  • Week de lijm. Was het gebied en laat het weken in warm water met een natte doek. Breng vervolgens een mengsel van afwasmiddel en handcrème aan. Dit is één van de manieren om de lijm te verwijderen zonder de verf van de autolak aan te tasten.
  • Breng aceton aan. Giet wat van het oplosmiddel op je doek en wrijf het dan zachtjes tegen het aangetaste gebied om de superlijm van je autolak te verwijderen. De aceton zal de lijm snel zachter maken, controleer dus regelmatig om er zeker van te zijn dat u niet te veel oplosmiddel aanbrengt. 
  • Indien nodig overschilderen of opnieuw in de was zetten. Als uw verf beschadigd raakt dan zult u dat gebied opnieuw moeten schilderen. De kans is groot dat de aceton de was van de auto beschadigt, dus zorg ervoor dat u het behandelde oppervlak opnieuw in de was zet. 

Lijmresten verwijderen die niet op uw autolak zitten

De procedure voor het verwijderen van lijmresten op autodashboards is vergelijkbaar met de hierboven beschreven procedure.

  • Bereid uw project voor. U heeft een oplosmiddel met aceton (zoals nagellakremover) en een doekje nodig.
  • Blijf veilig! Draag handschoenen om uw handen te beschermen en open de autodeuren of ramen. Zorg er ook voor dat er geen warmtebron is, omdat dit gevaarlijk kan zijn aangezien aceton ontvlambaar is. 
  • Test het uit. Aceton kan oppervlakken verkleuren. Test de aceton dan ook uit op een onopvallende plek voordat u begint. 
  • Breng aceton aan. Giet de aceton op uw doek en wrijf het zachtjes tegen het getroffen gebied om de superlijm van het autodashboard te verwijderen. Aceton werkt snel, controleer daarom regelmatig of de lijm al is opgelost. 

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in