Skip to Content
5 min leestijd
Secondelijm gemorst? Wat nu?

Hoe verwijder je secondelijm van brillenglas? Een glashelder antwoord!

Hoe verwijder je secondelijm van brillenglas? Een glashelder antwoord!

Secondelijm van een brillenglas verwijderen? Heb je geprobeerd je brillenglas met secondelijm te lijmen? Het kan gebeuren dat er lijmresten zitten op plekken waar je het niet bedoeld had. Met deze gids leer je hoe je ze snel en gemakkelijk kunt verwijderen.

In dit artikel:

Hoe verwijder je secondelijm van brillenglas?

Om secondelijm van diverse harde oppervlaktes te verwijderen, kun je het beste aceton gebruiken, dit geldt ook voor brillenglas. Maar je moet wel weten wat voor soort glas je gaat behandelen. Het gebruik van aceton, kan het glas namelijk ook beschadigen. Denk aan plastic glazen of bijvoorbeeld fotolijsten. Zodra je hebt vastgesteld dat je glazen tegen aceton bestand zijn, ga je als volgt te werk:

Product
  1. Week een wattenstaafje of schijfje in een nagellakremover met aceton. 
  2. Houd het staafje of schijfje op de lijmvlek om de vlek zacht te maken. De textuur van de lijm verandert van hard naar een zachtere, kleiachtige substantie. 
  3. Veeg de lijm weg met een wattenschijfje of microvezeldoek. 
  4. Zodra alle lijmresten zijn verwijderd, kun je de brillenglazen schoonmaken met een pluisvrije doek. 

Hoe verwijder je secondelijm van brillenglas zonder aceton?

Aceton is vaak de beste oplossing voor het verwijderen van secondelijmen, maar het kan je oppervlakte ook beschadigen. Als aceton meer schade aanricht dan dat het goed doet, moet je een andere manier bedenken om de lijmresten te verwijderen. Wij stellen de afwasmiddel-methode voor:

  1. Meng ½ kop warm water met een scheut afwasmiddel en roer totdat het afwasmiddel is opgelost. 
  2. Week een stukje van een microvezeldoek in het sopje. 
  3. Dep de doek op de lijm en laat het weken totdat de lijm zacht wordt. Het zal van de hoeveelheid lijm en de oppervlakte van de glazen afhangen hoelang je moet deppen. 
  4. Zodra de lijm zachter is geworden, kun je de lijmresten voorzichtig wegvegen met de microvezeldoek. 
  5. Spoel de doek af en herhaal stap 2 en 3 totdat alle lijmresten zijn verwijderd.

Welk product zorgt ervoor dat er geen secondelijm op je brillenglas komt?

Het kan gebeuren dat je tijdens een lijmklusje, lijm op je brillenglazen krijgt. Secondelijmen zijn soms lastig aan te brengen en ze drogen supersnel op, waardoor een ongelukje in een klein hoekje zit. Door de Secondelijm Super Gel van Pattex te gebruiken, verminder je het risico op knoeien. Met deze lijm is het namelijk gemakkelijk om enkele druppels lijm nauwkeurig te doseren op je lijmproject. De lijm druipt niet en trekt geen draden, waardoor het dus ideaal is om bijvoorbeeld je bril te repareren.

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in