Skip to Content
7 min leestijd
Verwijder secondelijm van uw tegels!

Secondelijm verwijderen van tegels en andere oppervlakken

Secondelijm verwijderen van tegels en andere oppervlakken

Het repareren van een kapotte tegel kan een lastige klus zijn, dus leer alvast hoe u secondelijm kunt verwijderen van tegels. Lees deze handleiding voor meer informatie.

In dit artikel:

Hoe kunt u secondelijm verwijderen van tegels?

Wilt u secondelijm verwijderen van tegels? Als u lijm op het oppervlak van een tegel morst, dan raden wij u aan de lijm direct te verwijderen. Kleine hoeveelheden kunt u natuurlijk wegvegen met een tissue of een stukje keukenrol. Voor grotere hoeveelheden secondelijm, brengt u water aan op de lijm om deze uit te harden en vervolgens verwijdert u de resten met een verfkrabber en een oplosmiddel zoals aceton. Mochten de lijmresten die u wilt verwijderen al zijn opgedroogd, geen paniek! In de volgende paragrafen vertellen we u ook hoe u opgedroogde resten van secondelijm kunt verwijderen van tegels.

Is er verschil tussen het verwijderen van lijm op keramieken of porseleinen tegels? Tot op zekere hoogte is er zeker een verschil. Porseleinen tegels zijn minder poreus dan keramiek en nemen daardoor minder water op. Dit kan van invloed zijn op de manier waarop u secondelijm van tegels kunt verwijderen.

Hoe kunt u secondelijm verwijderen van porseleinen tegels?

Als u porseleinen tegels hebt, is de kans groot dat de lijm kan worden verwijderd door simpelweg een ongekleurde nagellakremover te gebruiken of pure aceton. Dep een kleine hoeveelheid op de lijm met een doek of een stuk keukenrol en laat het ongeveer 15 minuten intrekken tot de lijm zacht wordt. Veeg de lijm vervolgens af met een vochtige doek. Het wordt altijd aanbevolen om dit eerst te proberen op een gebied dat niet te zichtbaar is om er zeker van te zijn dat er geen verkleuring of vlekken op de vloer ontstaan.

Hoe kunt u secondelijm verwijderen van keramische tegels?

Als uw tegels van keramiek zijn gemaakt, of van materialen met een meer poreus karakter, kan het nodig zijn om een paar extra stappen te nemen om secondelijm te verwijderen van tegels. Gebruik de volgende stappen om lijm van uw tegels te verwijderen:

  1. Maak het gebied schoon en droog het grondig af.
  2. Breng een ruimte hoeveelheid aceton aan op de lijmresten en laat dit inwerken.
  3. Week een stuk keukenrol in aceton en plaats dit over de lijmresten. Dit zorgt ervoor dat de aceton niet verdampt en zorgt ervoor dat de lijm zacht kan worden.
  4. Leg een stuk plasticfolie over de keukenrol en zorg ervoor dat er geen lucht onder de folie kan komen. Laat dit vervolgens een paar uur rusten.
  5. Verwijder de plasticfolie en keukenrol en veeg het overtollige aceton weg. Gebruik indien nodig een verfkrabber of een knutsel mes om de lijm te verwijderen, pas hierbij op dat u de tegels niet beschadigt.

Leren hoe u secondelijm kunt verwijderen van tegels? Begin met het gebruik van de juiste lijm

Ze zeggen altijd dat voorkomen beter is dan genezen, dus houdt bij het kiezen van de juiste lijm voor uw project rekening met de verschillende soorten secondelijm en applicators die beschikbaar zijn. Secondelijm wordt geleverd in een vloeibare vorm en in een gel vorm:

  • Vloeibare lijm is goed voor horizontale oppervlakken en fijne scheurtjes door de vloeibaarheid van dit product.
  • Gels druppelen niet en zijn daarom het beste te gebruiken op verticale oppervlakken.

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in