Skip to Content
7 min leestijd
Dit is DE lijm voor jou!

Werken met epoxy: alle ins- en outs

Werken met epoxy: alle ins- en outs

Nieuwsgierig naar hoe je met epoxy moet werken? Het is een fantastisch makkelijk product wat geschikt is voor vele klusjes in- en rondom het huis. Lees snel deze gids om erachter te komen hoe epoxy jou kan helpen bij jouw volgende doe-het-zelf project.

In dit artikel:

Hoe werk je met epoxy?

Een epoxy is een lijm die gebruik maakt van twee componenten: een hars en een verharder en samen creëren deze twee een zeer sterke verbinding. Epoxy lijm kan voor vele materialen worden gebruikt zoals metaal, glas, hout, keramiek, tegels en beton. Het kan zowel binnen- als buitenhuis gebruikt worden en is vaak bestand tegen water, olie en oplosmiddelen.

Product

  • Pattex Repair Express Kneedlijm
  • Pattex Power Epoxy Super Mix Universal 5min
 

Expert tip

Tips & tricks over hoe je epoxy aanbrengt

Zelfs als je al een aantal keren epoxy hebt aangebracht kan het nog best nuttig zijn om deze kennis even te herhalen.

Hieronder vind je een aantal handige tips: 

  • Zorg ervoor dat je werkt met epoxy in een goed geventileerde omgeving 
  • Zorg dat je altijd eerst de gebruiksaanwijzing van het product leest 
  • Kies de juiste epoxy voor de materialen waar je mee aan de slag gaat
  • Doe voorzichtig en draag een veiligheidsbril en handschoenen
  • Zorg dat je zorgvuldig en nauwkeuring bent in het aanbrengen van de epoxyhars 
  • Leg een doek rondom het gebied waar je gaat werken om morsen te voorkomen
  • Indien nodig, kies voor een epoxy met een langere uithardingstijd zodat je nog de kans hebt om dingen te herstellen voordat de epoxy volledig opgedroogd is

De juiste producten uitkiezen als je gaat werken met epoxy

Voordat je een laag epoxy aan gaat brengen moet je jezelf een aantal vragen stellen. Welke materialen wil ik met elkaar verbinden? Ga ik de epoxyhars binnen- of buitenhuis aanbrengen? Moet de epoxy waterbestendig zijn en/of sneldrogend? 

Als je een epoxyhars wilt aanbrengen die een supersterke verbinding creëert, snel uithardt en waterbestending is, kies dan voor de Pattex Repair Express Kneedlijm. Deze lijm hecht zich ook op natte oppervlakten, kan overschilderd, geschuurd en gelakt worden en is geschikt voor klussen binnen- en buitenshuis. Je kunt deze epoxy aanbrengen op vele materialen zoals keramiek, porselein, glas, steen, hout en metaal. 

Als je voor een epoxy wilt gaan die een iets langere uithardingstijd heeft, kies dan voor de Pattex Power Epoxy Super Mix Universal 5min. Deze epoxy droogt snel en transparant op, krimpt niet en zet niet uit tijdens het uithardingsproces. Als je met deze epoxy werkt kun je er naderhand overheen schilderen, schuren, polijsten en zelfs in boren. Na 5 minuten is de hechting sterk genoeg voor normaal gebruik. Je kunt druk uitoefenen na 2 uur en de eindsterkte van de verlijming wordt bereikt na 24 uur.

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in