Skip to Content
7 min leestijd
Hoe gebruik je epoxyhars?

Epoxyhars: Alles wat je moet weten voordat je aan de slag gaat

Epoxyhars: Alles wat je moet weten voordat je aan de slag gaat

Of je nu werkt met glasvezel, hout, cement, metalen of plastic: Epoxyhars is dé perfecte keuze als je op zoek bent naar een extra sterke hechting. Nadat je hebt ontdekt welke epoxylijm de meest geschikte is en hoe je die gebruikt, kun je met vertrouwen aan de slag gaan.

In dit artikel:

Wat is epoxylijm en waar kun je het voor gebruiken?

Een epoxy is een 2-componenten lijm. Epoxylijm ontstaat als je epoxyhars mengt met een verharder. De twee componenten zijn opgeslagen in aparte tubes en worden gemengd bij gebruik. Meng de twee delen met de mengspuit, of breng ze bij elkaar op een aparte schaal. Zorg dat je de componenten in een één op één verhouding mengt om ervoor te zorgen dat de lijm goed hecht.

Product

 

Als je beide componenten met elkaar hebt gemengd, kun je aan de slag. Begin meteen, zo heb je genoeg tijd om te lijmen, omdat de twee componenten nog steeds vloeibaar zijn. Afhankelijk van de soort epoxylijm die je gebruikt, heb je hiervoor een paar minuten, of een paar uur. Nadat deze periode is verstreken is er nog een aantal uur nodig voordat het product volledig is uitgehard.

Epoxyhars is perfect voor doe-het-zelf-projecten omdat het veelzijdig en ontzettend sterk is. Het is daarnaast ook een gatenvuller, wat het ideaal maakt voor reconstructies. Tot slot kun je de meeste epoxylijmen schuren, boren en beschilderen. Dit geeft epoxylijm een breder scala aan toepassingen dan normale lijm.

INSTRUCTIES VOOR EPOXYHARS

  1. Schuur de oppervlakte waar je de epoxyhars op wilt gebruiken met schuurpapier. Maak de oppervlakte vervolgens goed schoon.
  2. Snijd de uiteinden van de spuitmond eraf met een mesje. Schuif de mengspuit op het open uiteinde en druk hem lichtjes in zodat je eventuele luchtbellen eruit duwt.
  3. Indien je geen mengspuit hebt: Druk de tweekoppige spuit op een oppervlakte die je later kunt weggooien en zorg dat er twee gelijke delen hars en verharder uitkomen. Als er bij de epoxylijm geen schaal zit, dan is het een goed idee om er een te kopen, lenen of een wegwerp schaal of -kom te gebruiken.
  4. Breng de mengspuit omhoog, maak het topje van de spuit schoon en sluit de lijm weer met de dop.
  5. Meng de hars en de verharder één tot twee minuten totdat het volledig gemengd is.
  6. Breng wat lijm aan op de items die je met elkaar wilt verbinden. Zet ze voorzichtig in elkaar en duw ze vervolgens stevig tegen elkaar aan. De hechtingstijd verschilt per product, dus lees de instructies voor meer informatie.
  7. Verwijder overtollige lijm.

Expert tip

Epoxylijm voor metalen

Epoxylijm gebruiken om metalen te lijmen, is een praktisch alternatief voor lassen, solderen of vastschroeven. Een sterke 2-componenten-epoxy voor metalen is Power Epoxy Super Mix Metal. Deze lijm is ideaal voor het repareren van huishoudelijke apparaten, machines en metalen buizen. Het is ook zeer effectief voor het vastzetten van bouten en schroeven.

Deze epoxylijm krijgt na uitdroging een metaalachtige kleur. Je kunt de lijm dan ook schuren, boren, polijsten en overschilderen. De lijm hardt binnen vijf minuten uit en is waterbestendig. Na twee uur kun je er gewicht op plaatsen en na 24 uur heeft het product zijn maximale sterkte behaald.

Epoxylijm voor houtwerk

Heb je een scheur in je houten schouw of meubilair? Gebruik dan een goede epoxylijm zoals de Power Epoxy Super Mix Universal 5Min. Deze lijm is geschikt voor verticaal klussen want hij droogt snel op, krimpt niet en zet niet uit tijdens het uitharden. Na vijf minuten is de hechting sterk genoeg voor normaal gebruik, na twee uur kun je er druk op uitoefenen en na 24 uur heeft het product zijn eindsterkte bereikt. De lijm is transparant, waardoor hij altijd met de ondergrond overeenkomt. Ook is deze epoxyhars waterbestendig, wat het perfect maakt voor gebruik buitenshuis.

Epoxylijm voor cement

Met de juiste epoxyhars repareer je scheuren in je tuintegels makkelijk zelf. Houd bij het kiezen van je epoxylijm rekening met de moeilijkheidsgraad en de speciale eisen van je doe-het-zelf-project.

Vaak heb je een hechtmiddel nodig om cement te repareren of op te vullen, of om betonnen oppervlaktes opnieuw op te bouwen. Epoxyhars is uitermate geschikt voor het binden van beton, omdat het vaak bestand is tegen water, vet, oplosmiddelen, en hitte en kou. Daarbij kan de hars gemakkelijk overgeschilderd, geschuurd of gelakt worden.

Epoxylijm voor plastic

Van tuinstoelen tot auto-onderdelen, plastic kom je tegen in alle soorten en maten. Het is dan ook geen verrassing dat je soms iets moet repareren. Zorg er daarom voor dat je altijd epoxy in huis hebt om dit plastic producten te repareren.

Barst er opeens een buis onder de wasbak? De Repair Express Kneedlijm is dan de juiste keuze om dit probleem op te lossen. Deze lijm is kneedbaar, kan verbonden worden met vochtige oppervlaktes en werkt uitstekend in contact met water. Wel wordt geadviseerd dit product alleen op buizen te gebruiken die niet onder druk staan. De kneedlijm is ook geschikt voor diverse andere oppervlaktes zoals hout, steen, aardwerk, metaal en beton.

Epoxylijmen voor maritieme items

Een lek in je boot? Met epoxyhars, houd je in ieder geval droge voeten. De epoxyhars is gebaseerd op geavanceerde technologieën waardoor het zich perfect leent voor gebruik en uitharding in aanraking met water. Daarbij is het ontzettend sterk en veelzijdig, waardoor het goed gebruikt kan worden voor oppervlaktes die constant in aanraking komen met water. Zo kunnen epoxylijmen gebruikt worden op verschillende oppervlaktes, zoals PVC, diverse metalen, keramiek, glasvezel, beton, glas, hout en plastic.

Hoe verwijder je overtollig epoxyhars?

Epoxylijmen zijn ontwikkeld om lang mee te gaan, dus je wilt het niet op oppervlaktes hebben waar je het niet voor bedoeld had. Geen paniek als dit toch is gebeurd. Hier zijn een paar tips om epoxylijm te verwijderen.

  • Verwijderen van uitgeharde epoxy: Als je epoxyhars al is opgedroogd en uitgehard, kun je het alleen nog maar mechanisch verwijderen door de oppervlakte te schuren of de lijm weg te schrapen.
  • Verwijderen van niet-uitgeharde epoxy: Niet-uitgeharde epoxy is zachter en daardoor makkelijker te verwijderen dan uitgeharde epoxy. Gebruik hiervoor aceton of alcohol. Doe dit op een doekje en wrijf het op de oppervlakte totdat de lijm loslaat.
  • Epoxy verwijderen van je huid: Hoewel het is aangeraden om handschoenen te dragen als je epoxylijm gebruikt, is het mogelijk dat je toch iets op je huid krijgt. Als dit zo is, verwijder het dan zo snel mogelijk met warm water en zeep.

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in