Skip to Content
7 min leestijd
Alles over epoxylijmen voor beton!

De kracht van epoxylijmen voor beton

De kracht van epoxylijmen voor beton

Epoxylijmen voor beton zijn sterke lijmen die ontworpen zijn om lang mee te gaan. Deze gids vertelt je alles over 2-componenten epoxy voor beton en geeft je goede tips voor het gebruik van deze unieke lijm.

In dit artikel:

Epoxylijm voor beton: Een korte uitleg

De meeste epoxylijmen voor beton worden geleverd als 2-componentensystemen bestaande uit een epoxyhars en een verharder. Wanneer gelijke volumes hars en verharder worden gemengd, reageren deze elementen door een taaie en zeer sterke binding te produceren. Je kunt epoxyhars voor beton gebruiken om betonnen oppervlakken te repareren, op te vullen, te lijmen en opnieuw op te bouwen.

Product

Welke epoxyhars kun je gebruiken voor betonprojecten?

Maak voor het kiezen van een epoxylijm voor beton een lijst van alle constructiematerialen die in contact komen met het beton tijdens je project. Het product dat je uiteindelijk kiest moet zich aan alle constructiematerialen die je wil gebruiken kunnen binden. Pattex Power Epoxy Super Mix Metal is de juiste keuze als je beton, metaal, glas, keramiek en hout wilt verlijmen. 

Ga je elektrische componenten afdichten? Dan mag je epoxylijm geen stroom geleiden. Ben je van plan om je epoxylijm voor beton te bewerken door erin te boren, het te schuren of over te schilderen? Lees de instructies van de fabrikant om er zeker van te zijn dat dit mogelijk is met het type lijm dat je wil gaan gebruiken. Controleer op dezelfde manier of je 2-componenten epoxylijm voor beton bestand is tegen de omgevingsomstandigheden (zoals hitte of onderdompeling in water) waaraan het zal worden blootgesteld.

Hoe gebruik je 2-componenten epoxylijm voor beton?

Nu je de juiste epoxylijm voor beton hebt, zullen we je nu uitleggen hoe je deze moet gebruiken.

  1. Bereid je project voor. Werk altijd in een goed geventileerde ruimte. Draag ook handschoenen om uw handen te beschermen. Zorg ervoor dat je ook een mesje bij de hand hebt. Heeft de epoxylijm voor beton die je wil gebruiken geen drukmechanisme, gebruik dan een schone, niet absorberende en wegwerpbare ondergrond en meng de lijm hierop.
  2. Bereid de te behandelen oppervlakken voor. De oppervlakken moeten schoon en droog zijn. Gladde oppervlakken moeten worden opgeschuurd om de hechting van de epoxylijm voor beton te verbeteren. Was keramische of glazen oppervlakken in een sopje en laat deze drogen. Monteer alle onderdelen die moeten worden samengevoegd voordat je verder gaat.
  3. Bereid epoxylijm voor beton voor. Snij het uiteinde van de spuitmond op het lijntje open met een scherp mesje. Schuif de mengspuit op dit open uiteinde en draai de mengspuit vervolgens vast onder de beide zijdelingse klemmen. Druk gelijkmatig op het drukmechanisme en breng de lijm rechtstreeks op één van de te verlijmen onderdelen aan. Beide componenten van de epoxylijm worden rechtstreeks gemengd in de mengspuit. 
  4. Breng de 2-componenten epoxylijm voor beton aan. Breng een kleine hoeveelheid van het mengsel aan op één of beide oppervlakken zoals uitgelegd in de instructies van de fabrikant en druk de oppervlakken samen. Verwijder overtollige epoxylijm onmiddellijk. Trek na gebruik het drukmechanisme van de lijmverpakking voorzichtig achteruit om de druk eraf te halen. Haal vervolgens de mengspuit eraf en gooi deze weg. 
  5. Laat het drogen. Ondersteun of klem het object dat je hebt gelijmd gedurende de tijd die in de productinformatie staat vermeld. In de productinformatie kun je ook lezen wanneer de eindsterkte van de epoxylijm voor beton is bereikt en hoelang het duurt voordat de lijm volledig is uitgehard.
  6. Rond je project af. Reinig direct na gebruik de spuitmond met een doek gedrenkt in aceton. Sluit vervolgens de spuitmond af met de afsluitdop. Verwijder overtollige lijm onmiddellijk (voordat deze hard wordt) met aceton. Aceton is ontvlambaar, dus gebruik het niet in de buurt van open vuur. Als je epoxylijm voor beton al is uitgehard, snijd deze dan voorzichtig weg met een scherp mes.

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in