Skip to Content
7 min leestijd
Werk als een echte pro

Scheuren in hout vullen met epoxy

Scheuren in hout vullen met epoxy

Scheuren in hout vullen met epoxy lijkt een hele klus, maar dat valt mee. In deze gids vertellen we je waarom epoxy de perfecte lijm is om houtreparaties uit te voeren. Leer van deze expert tips en ontdek hoe je hout herstelt met epoxy. Het werkt zo goed, niemand zal ooit zien dat het kapot was!

In dit artikel:

Waarom epoxy voor de reparatie van hout?

Epoxy staat bekend om sterkte en duurzaamheid. Een epoxy kan niet alleen functioneren als een lijm, maar ook als een vulmiddel. Het hardt uit en zorgt voor duurzame hechtingen. Daarnaast is een afdichting van epoxy waterdicht. Zo kun je het makkelijk gebruiken voor houten tafels of meubels. Nadat een epoxy volledig is uitgehard, kun je het na schuren of zelfs boren. Er is geen andere lijm die zó geschikt is voor hout. Het loont daarom om scheuren of bijvoorbeeld noesten te vullen met epoxy.

Product

  • Pattex Power Epoxy Super Mix Universal 1min
  • Pattex Power Epoxy Super Mix Universal 5min
  • Pattex Repair Express Kneedlijm
 

Expert tip

Werken met epoxy en hout

Omdat epoxylijm een tweecomponentenlijm is, zijn er een paar stappen waarmee je rekening moet houden bij het aanbrengen. Zo werkt het:

  1. Maak het oppervlakte droog en schoon.
  2. Snijd de spuit op de gewenste dikte af.
  3. Kantel de spuit omhoog en duw overtollige lucht uit de spuitbuizen.
  4. Doseer de gewenste hoeveelheid hars en verharder op een oppervlakte wat je weg kunt gooien.
  5. Meng de twee delen in de mengspuit (ongeveer één minuut).
  6. Breng de epoxy in een dunne laag aan op één van de oppervlaktes aan die je lijmt en druk de stukken samen.
  7. Veeg overtollige epoxy zo snel mogelijk weg. Gebruik hiervoor een schone doek gedept in aceton. Uitgeharde epoxy kan voorzichtig worden weggeschrapt met een mes.

De handigste epoxy voor hout

Pattex heeft verschillende producten om hout op te vullen met epoxy. Als je op zoek bent naar een supersnelle lijm, kies dan voor Pattex Power Epoxy Super Mix Universal 1min. Deze lijm droogt binnen één minuut, krimpt niet en zet niet uit tijdens het uitharden. Heb je geen haast of werk je liever in een iets rustiger tempo? Kies dan Pattex Power Epoxy Super Mix Universal 5min. Een net zo’n goede lijm, maar met een droogtijd van vijf minuten.

Voor klusjes waarbij je materialen zoals hout op plastic of metaal gaat herstellen, opnieuw in elkaar zetten of aan elkaar lijmen, gebruik dan Pattex Repair Express Kneedlijm. Deze tweecomponentenlijm droogt snel uit en is kneedbaar. Ideaal voor gaatjes die bijvoorbeeld door houtrot zijn veroorzaakt. 

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in