Skip to Content
7 min leestijd
Een echte doe-het-zelf kampioen!

Door epoxyhars te kopen, versterk je je projecten keer op keer

Mão aperta seringa dupla de epóxi e endurecedor para um recipiente em cima de uma mesa.

De naam ‘’epoxy’’ klinkt wellicht wat deftig, maar epoxyhars is niets meer of minder dan een heldere, structureel goed presenterende lijm, welke wordt gebruikt om supersterke verbindingen te creëren.

In dit artikel:

Wat is epoxyhars?

Epoxylijm is geschikt voor diverse applicaties en het scoort vaak hoger dan algemene lijmen door de weerstand tegen hitte en chemische componenten van deze lijm.

De epoxylijmen van Pattex komen allemaal in een twee componentensysteem, waardoor je de hars en de verharder in het product zelf gemakkelijk mengt waardoor het snel klaar is om gebruikt te worden.

Product

  • Power Epoxy Super Mix Universal 5min
 

Epoxylijm ontstaat wanneer de hars en de verharder van dit product zich met elkaar vermengen. Door gelijke delen van de twee componenten te mixen wordt er een lijm gecreëerd welke een harde, sterke verbinding tot stand brengt. Hierdoor kun je de epoxylijm gebruiken voor vele doe-het-zelf projecten waarbij je met verschillende materialen aan de slag gaat.

Expert tip

Hoe gebruik je epoxyhars?

  1. Verwijder, indien nodig, de oude voeg kit met een verwijderaar.
  2. Maak je oppervlakten goed schoon. Zorg dat je alle stof en overig vuil wegpoetst, zodat het oppervlakte schoon en droog is.
  3. Breng de twee componenten mix aan op een oppervlak en druk het andere oppervlak ertegenaan.
  4. Verwijder overtollig epoxylijm. Er kan altijd een beetje lijm komen op een plek waar je het niet had bedoeld. Als het nog niet uitgehard is kun je ethanol of een ander oplosmiddel gebruiken om de lijmresten te verwijderen voordat ze hard worden. Als de uitharding al heeft plaatsgevonden kan de epoxylijm vaak alleen nog mechanisch verwijderd worden. Bijvoorbeeld door middel van een schrapmes. Lees de instructies goed door voordat u hiermee aan de slag gaat.
  5. Laat de lijm uitharden. Na 5 minuten is de hechting sterk genoeg voor normaal gebruik. Je kunt druk uitoefenen na 2 uur en de eindsterkte wordt bereikt na 24 uur.

Welke epoxyhars is geschikt voor jouw doe-het-zelf project?

Als je aan de slag gaat met epoxyhars moet je goed nadenken over welke twee componenten je wilt gaan verlijmen.

Zo heeft Pattex bijvoorbeeld de Power Epoxy Super Mix Universal 5min in het assortiment. Deze epoxylijm droogt snel en transparant op, krimpt niet en zet niet uit tijdens het uitharden. De lijm is bestand tegen water, olie en oplosmiddelen en kan zowel binnen- als buitenshuis worden gebruikt. Bovendien kunt u de lijm overschilderen, schuren, polijsten en er zelfs in boren.

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in