Skip to Content
5 min leestijd
Glashelder!

Lijmresten verwijderen van glas: Zo doe je dat

Lijmresten verwijderen van glas: Zo doe je dat

Als je eenmaal weet hoe je lijmresten verwijdert van glas, gaat er een wereld voor je open. Lelijke lijmvlekken of vlekken van stickers ontsieren je mooie glaswerk. Hoe kun je lijm van glas verwijderen? Volg deze gids om je glas weer stralend schoon te krijgen.

In dit artikel:

Lijmresten verwijderen van glas: de basis

Hoe krijg je lijm van glas af? Of het nu gaat om sterke lijm, etiketten, sticker- of taperesten. Het verwijderen van lijm van glas vereist de juiste materialen en methoden. Hier zijn een paar goede manieren om lijmresten op glas te verwijderen.

Natte lijmresten van glas verwijderen

Het verwijderen van natte lijm kan lastig zijn. Als je hiervoor papier gebruikt, heb je grote kans dat je juist een lelijke vlek krijgt. Dus kijk goed naar welke lijm er op het glas zit, en pak vervolgens de juiste producten om de lijmresten op glas te verwijderen.

Welke lijm gebruik je? Sommige witte lijmen kun je makkelijk wegvegen van gladde oppervlaktes zoals glas. Gebruik hiervoor een doekje met warm water. Andere lijmen, zoals bijvoorbeeld 2-componentenlijmen van Pattex zijn lastiger te verwijderen. 

Alles draait om timing. Lijm is lastiger te verwijderen als het compleet is uitgedroogd. Begin daarom zo snel mogelijk met het verwijderen van lijmresten van glas. 

Water en een doekje. Het eerste wat je doet om lijmresten van glas te verwijderen, is een warm sopje maken. Gebruik een oude doek en wrijf het oppervlakte schoon tot alle lijm is verwijderd. Misschien is het nodig om de oppervlakte eerst even te laten weken met het doekje voordat je alle lijmresten van het glas kunt verwijderen.

Ijs. Als hitte niet werkt, kun je het proberen met ijs. Wrijf een ijsblokje over de lijm om het te bevriezen. Zodra de lijm bevroren is kun je het eraf schrapen met een mesje.

Lijmoplosser voor glas. Alcohol, nagellakremover, smeermiddelspray, azijn en aanstekervloeistof kunnen allemaal lijm van glas verwijderen als water alleen niet werkt. Breng de lijmoplossers aan met een doek en wrijf de lijm daarna weg.

Droge lijmresten op glas verwijderen

Als de lijm eenmaal is opgedroogd is het lastiger om te verwijderen, maar je kunt nog steeds bijna dezelfde methodes als hierboven gebruiken. 

Ontsmettingsalcohol, aanstekervloeistof of nagellakremover. Deze oplosmiddelen kunnen wonderen verrichten bij het verwijderen van lijmresten van glas. Breng het altijd spaarzaam aan – een geconcentreerde dosis werkt beter dan rondspetteren.

Smeermiddel of verfverdunner. Deze producten dringen door in de lijm, waardoor je de lijm los kunt maken van het glas. Spuit ze op de oppervlakte, laat het inwerken en schrob de oppervlakte vervolgens schoon met een doek.

Witte azijn. Gewone azijn werkt goed om stickerresten te verwijderen van glas. Wrijf de azijn in de lijm en poets het weg met een doek.

Commerciële ontvettingsmiddelen. Zoek naar producten die zijn ontworpen om motorolie en vet te verwijderen, aangezien ze ook sticker lijm verwijderen van glas. Denk aan een allesreiniger of afwasmiddel.

Lijm op glas verwijderen: wegschrapen

Als alle bovenstaande manieren niet werken, probeer het dan met de hand. Het is wat meer werk, maar de kans is groot dat je alle lijm kunt verwijderen.

Schraap hardnekkige lijmen weg. Schraap de lijmresten van het glas weg met een plastic schraper, scheermesje of normaal mes. Gebruik een vloeiende beweging, en let op dat je het glas niet kapot maakt.

Oplosmiddel plus schrapen. Verzwak de lijm eerst met een oplosmiddel en schraap het vervolgens schoon met een gereedschap zoals hierboven. 

Staalwol. Maak staalwol nat in een sopje en wrijf het op de lijm. Oefen stevige druk uit, maar pas op dat je het glas eronder niet bekrast. Probeer dit daarom altijd eerst op een onopvallend stukje oppervlakte.

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in