Skip to Content
7 min leestijd
Lijm porselein en keramiek gemakkelijk

Porselein lijm: Repareer kwetsbare en delicate materialen

Porselein lijm: Repareer kwetsbare en delicate materialen

Net wanneer u uw nieuwe porseleinen theeservies wilt gebruiken tijdens een feestje bij u thuis, ziet u ineens een barst in één van de schotels. Met behulp van porselein lijm kunt u die schotel of het kopje in een mum van tijd repareren.

In dit artikel:

Wat is porselein lijm?

Porselein lijm is een krachtige, maar toch gemakkelijk te gebruiken lijm voor een reeks poreuze en niet-poreuze kwetsbare materialen, waaronder porselein en keramiek. Hoewel er enkele porseleinlijmen voor algemeen gebruik zijn, is het beste om er een te kiezen die van toepassing is op uw project, aangezien verschillende lijmen ook verschillende eigenschappen hebben. Sommige lijmen werken goed onder extreme temperatuur, terwijl andere een minimale geur creëren en gemakkelijk te reinigen zijn.

Product

Expert tip

Hoe gebruikt u porselein lijm?

Kies voor een porselein lijm om uw kopje of vaas supereenvoudig en supersnel te repareren. Volg de volgende stappen om porselein te lijmen met het perfecte resultaat:

  1. Verzamel de gebroken stukken op een schoon en vlak oppervlakte.
  2. Leg alle stukken op een rij.
  3. Breng de lijm aan op alle stukken die u aan elkaar gaat lijmen. Breng vervolgens de stukken op de juiste plaats en verlijm ze.
  4. Zodra de porselein lijm is uitgehard, verwijdert u alle ongewenste lijm met een scherp mes of scheermes.

  Als u een project heeft dat scheurverlijming of -vulling, oppervlaktereparaties of lamineren vereist, dan is een 2-componentenlijm (epoxylijm) voor porselein- of keramiekreparaties de juiste keus. Een epoxylijm bestaat uit twee delen: hars en verharder. Wanneer ze met elkaar worden gemengd, produceren ze een duurzame, zeer sterke binding. Andere kenmerken van dit soort lijm zijn:

  • Waterbestendig
  • Kan worden doorboord en geschuurd
  • Schokbestendig
  • Geschikt voor buitengebruik

  Voor welke projecten kunt u porselein lijm gebruiken?

  Wilt u porselein lijmen of heeft u iets kleins of breekbaars dat een snelle reparatie vereist, dan is een secondelijm de eerste keuze. Kies bijvoorbeeld de Pattex Special Porselein om porselein te lijmen. Heeft u iets meer nodig, gebruik dan Pattex Repair eXtreme. Het is veelzijdig, flexibel, bestand tegen extreme condities en kan worden gebruikt op een groot aantal veelvoorkomende huishoudelijke materialen.

  Deel je eigen projecten

  Wellicht ben je ook geïnteresseerd in