Skip to Content
7 min leestijd
Duidelijk een transparant product!

Doorzichtige lijm: Onzichtbaar zijn heeft duidelijke voordelen

Doorzichtige lijm: Onzichtbaar zijn heeft duidelijke voordelen

Transparante lijmen hebben duidelijke voordelen, waarvan het feit dat de gecreëerde verbinden onzichtbaar zijn natuurlijk het grootste voordeel is. Het zou immers zonde zijn als een prominente naad afbreuk zou doen aan het verder smetteloze resultaat van uw volgende doe-het-zelf project. Lees verder om meer te weten te komen over producten die onzichtbare verbindingen vormen.

In dit artikel:

Transparante lijm: De juiste keuze voor uw project?

Doorzichtige lijmen, zoals heldere lijmen en heldere siliconenlijmen, zijn beschikbaar voor een breed scala aan oppervlaktes, van porselein tot rubber en hard PVC. Niet elk product is echter geschikt voor alle ondergronden.

Product

Er zijn een aantal doorzichtige (seconde  )lijmen die na droging transparant zijn, waaronder Pattex Secondelijm Classic. Je kunt het toepassen op een breed scala   aan oppervlaktes, van kleding decoratie tot karton en stof. Heldere siliconenlijm daarentegen is ideaal voor metaal, glas, rubber, tegels en imperfecte oppervlakktes. Ook is deze soort lijm geschikt voor materialen die uitzetten en krimpen. Transparante montagelijm zoals Pattex Geen Spijkers & Schroeven Crystal is een kristalheldere montagelijm geschikt voor alle grote montageklussen in- en rondom het huis.

Expert tip

Hoe gebruikt u transparante lijm?

BEREID UW PROJECT VOOR

  • Bereid uw werkgebied en oppervlak voor. Indien u een transparante lijm gebruikt zorg er dan voor dat het gebied waar u op gaat werken schoon is.   Ook moeten de oppervlaktes die u wilt verlijmen schoon, droog en vrij van stof en vuil zijn.   
  • Werk veilig! Zoals veel lijmen, kunnen transparante lijmen uw huid en ogen irriteren, dus werk alleen in een goed geventileerde ruimte. Draag handschoenen en was uw handen direct na gebruik.

VOER UW PROJECT UIT MET TRANSPARANTE LIJM

  • Breng de lijm aan. Breng een dunne laag transparante lijm aan op een oppervlak. Verlijm de onderdelen onmiddellijk na het aanbrengen van de lijm en klem deze samen, volg de instructies van de fabrikant altijd op. Bij zeer poreuze materialen is waarschijnlijk een dikkere laag lijm nodig en mogelijk moet u deze op beide oppervlakken aanbrengen. 
  • Bevochtig de oppervlakken. Als beide oppervlakken niet-poreus zijn dan moet u ze mogelijk vooraf natmaken met een vochtige doek. Controleer de gebruiksaanwijzing van de fabrikant. Absorberende oppervlakken zijn normaal gesproken waterdoorlatend en hoeven niet vooraf te worden bevochtigd. 
  • Laat de lijm drogen. De lijm bereikt zijn maximale sterkte nadat deze volledig is uitgehard. Voor verdere instructies omtrent uithard methodes en tijd raden wij u aan om altijd de gebruiksaanwijzing van de lijm die u gaat gebruiken te raadplegen.

VOER UW PROJECT UIT MET TRANSPARANTE SILICONEN LIJM

  • Breng de siliconen lijm aan. De meeste siliconen lijmen brengt u aan op één van de oppervlakken die u wilt verlijmen. Lees de gebruiksaanwijzing voor u gaat lijmen zodat u precies weet hoe de lijm gebruikt moet worden.
  • Ruw de te behandelen oppervlakken licht op. Dit verbetert uw resultaten als u rubberen of kunststof oppervlakken verlijmt.
  • Klem en droog. Druk de materialen samen en klem ze samen voor de volledige uithardingstijd, zoals gespecificeerd door de fabrikant.

ROND UW PROJECT AF

  • Ruim uw werkgebied en gereedschap op. Reinig gereedschap en lijmresten direct met terpentine (voor transparante siliconenlijm) of met alcohol of aceton (transparante lijm). Uitgeharde lijm kunt u voorzichtig wegsnijden met een scherp gereedschap zoals een scheermes.

 

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in