Skip to Content
5 min leestijd
Lijmen en rijden maar!

Lijm je autospiegel en ga met een heldere blik de weg op

Lijm je autospiegel en ga met een heldere blik de weg op

Als je autospiegel is afgebroken kun je dit gemakkelijk zelf lijmen door middel van de juiste autospiegel lijm. Deze gids laat je zien welk product daar het beste voor geschikt is en hoe je dit product op de juiste manier gebruikt.

In dit artikel:

De juiste lijm om je binnen-, buiten en achteruitkijkautospiegel mee te lijmen

Welke lijm het meest geschikt is om jouw autospiegels mee te lijmen hangt af van de materialen die je met elkaar wilt verbinden. Kijk hiervoor naar de achterzijde van de spiegel en het materiaal aan de binnenkant waar je de spiegel tegenaan klemt.

Product

Er zijn een aantal epoxy lijmen die zeer geschikt zijn voor autospiegel reparaties. Een voorbeeld hiervan is de Pattex Power Expoxy Super Mix Metal. Deze kan namelijk buitenhuis gebruikt worden en creëert een zeer sterke verbindingen met materialen die je vindt in auto’s zoals metaal en sommige harde plastics. Deze specifieke epoxy is perfect geschikt voor het lijmen van de behuizingen van autospiegels. 

Vele experts bevelen een speciale siliconen autospiegel lijmen aan voor de daadwerkelijke belijmen van de spiegels van je auto. Siliconen lijmen dienen namelijk vaak als zowel lijm en afdichting en blijven bovendien elastisch. Ze zijn vaak ook goed bestand tegen vocht en extreme weersomstandigheden wat uiteraard zeer goed past bij buitenautospiegels. Houdt er rekening mee dat autospiegel lijm altijd waterdicht moet zijn en let er dus op dat de lijm die je kiest niet alleen voor binnen klussen geschikt is.

Expert tip

De correcte manier om binnen-, buiten en achteruitkijkautospiegel lijm te gebruiken

Verzamel het juiste gereedschap. Naast een vervangende spiegel en de autospiegel lijm heb je nodig: 

  • Een emmer voor de gebroken stukken spiegel
  • Schilderstape 
  • Een heteluchtpistool voor als je reeds aangebrachte autospiegel lijm wilt verwarmen

Vergeet je veiligheidsbril en handschoenen niet om jezelf te beschermen tegen scherpe randen.

  1. Verwijder de autospiegel. Draag de beschermende bril en handschoenen en verwijder de spiegel uit zijn behuizing. Je kunt een platte schroevendraaier gebruiken om losse stukken eruit te krijgen en de behuizing niet verder te beschadigen.
  2. Breng de autospiegel lijm aan. Breng de lijm aan op de achterzijde van de spiegel, ongeveer anderhalve centimeter van de randen. Plaats de spiegel nu terug in de behuizing. Zodra de spiegel op zijn plek zit kun je overige lijmresten en vlekken wegvegen met een doek met wat aceton erop.
  3. Hou de spiegel op zijn plek. Lees de instructies van de fabrikant goed door om achter de uithardingstijd van de autospiegel lijm te komen. Hou de spiegel op zijn plek met schilderstape om te voorkomen dat deze tijdens dit proces beweegt.
  4. Ruim alles op. Kijk of er ergens autospiegel stukjes zijn achtergebleven en zorg ervoor dat je deze allemaal opruimt.

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in