De veelzijdigheid van polyurethaanlijm

Waar kunt u polyurethaanlijmen voor gebruiken?

Polyurethaanlijmen kunnen sterke verbindingen vormen tussen twee verschillende materialen. Ze worden vaak gebruikt voor hout en andere materialen.

De eigenschappen van polyurethaanlijmen

Polyurethaanlijmen zijn lijmen op basis van het polymeer polyurethaan. Deze speciale lijmen worden vaak gebruikt door vakmensen, maar kunnen ook gebruikt worden in doe-het-zelf projecten.

De lijmen worden zo vaak gebruikt in projecten, omdat ze bijzondere eigenschappen hebben. Ze zijn waterafstotend, bestand tegen hoge temperaturen en harden snel uit. Eenmaal uitgehard kunnen polyurethaanlijmen niet worden bewerkt, maar ze kunnen wel met gereedschap worden behandeld.
 

Polyurethaanlijmen zijn verkrijgbaar in twee verschillende varianten: als 1- of 2- componentenlijmen:

  • 1- componentlijmen zorgen voor een sterke hechting. Ze harden uit met behulp van vocht en worden bijvoorbeeld gebruikt voor het verlijmen van parketvloeren.
  • 2- componentenlijmen bestaan uit een hars en een verharder. Deze lijmen verbinden niet alleen hout, steen of kunststof, maar kunnen ook eventuele oneffenheden wegwerken en gaten opvullen.

Polyurethaan wordt gebruikt in verschillende soorten lijmen, bijvoorbeeld:

  • Polyurethaanschuim: Een expanderend schuim dat geschikt is voor het isoleren en afdichten van bijvoorbeeld kozijnen of rolluikkasten. Deze lijm kan gebruikt worden voor veel verschillende materialen.
  • Polyurethaanpasta: Een sterke watervaste houtlijm die gebruikt kan worden om planken te verlijmen of om houten delen en andere materialen te bevestigen.
  • Polyurethaan montagelijm: Deze professionele lijm heeft een hoge kleefkracht en kan worden gebruikt voor het bevestigen van voorwerpen op metalen en kunststof oppervlakken.

Hoe gebruikt u polyurethaanlijmen om gaten of barsten op te vullen? 

Polyurethaanlijm is geschikt voor verlijmingen en het opvullen van kieren, barsten, gaten of scheuren. Je kunt deze specifieke lijm gebruiken om gaatjes in houten planken op te vullen of om onderdelen vast te zetten – bijvoorbeeld om poten aan een buitentafel te bevestigen. Hiervoor heeft u een 2-componenten polyurethaanhars nodig. Controleer altijd de productinstructies om er zeker van te zijn dat u de juiste lijm voor uw project hebt gekocht.

U zult de volgende materialen nodig hebben:

  • Een polyurethaanlijm
  • Een grote plastic kom en enkele houten staven
  • Een spatel of plamuurmes
  • Een klem

De volgende instructies beschrijven hoe u gaten kunt lijmen en opvullen met polyurethaanlijm. Benodigde hoeveelheden lijm en uithardingstijden zijn afhankelijk van de lijm, lees daarom altijd de gebruiksaanwijzing van het product voor u begint.

  1. Bereid de oppervlakken voor: Alle te behandelen oppervlakken moeten schoon, droog, stof- en vetvrij zijn.
  2. Draag handschoenen: Ter bescherming van uw huid.
  3. Bereid de lijmcomponenten voor: Breng twee lijnen hars van minimaal drie centimeter lang en een even lange lijn verharder aan in een plastic kom. Deze twee lijnen moeten even lang en dik zijn.
  4. Meng de lijm door elkaar: Meng de twee lijnen voorzichtig door elkaar met een houten staaf tot er een pasta ontstaat.
  5. Vul het gat of de barst op: Druk de gemengde polyurethaanlijm in de opening met een spatel of plamuurmes. Als de lijm eenmaal is uitgehard, kunt u de opening (of de barst ) indien nodig verder bewerken met gereedschap.
  6. Lijm de twee delen aan elkaar: Om twee materialen met elkaar te verbinden, brengt u een dunne laag polyurethaanlijm aan op beide oppervlakken. Druk en houd de onderdelen ongeveer drie uur bij elkaar met een klem of ander zwaar voorwerp. Na 24 uur heeft de lijm zijn eindsterkte bereikt.