Skip to Content
6 min leestijd
Laat uw kamer stralen!

Een lamp installeren: Maak van uw kamer een hoogtepunt

Een lamp installeren: Maak van uw kamer een hoogtepunt

Als u nieuwe lampen wilt installeren, waarom combineert u deze dan niet met plafondrozetten? Het installeren van plafondrozetten is een gemakkelijke en goedkope manier om uw kamers een verfijnde uitstraling te geven. Wilt u weten hoe u een lamp moet installeren? Lees dan nu onze gids.

In dit artikel:

Hoe monteert u plafondrozetten bij uw lampen?

Over het algemeen geldt: Hoe groter uw kamer en hoe groter de lamp die u wilt installeren, hoe groter uw plafondrozet zal moeten zijn. Plafondrozetten zijn er in vele maten en materialen, van gips tot lichtgewicht urethaanschuim en plastic.

Product
  1. Bereid de plafondrozet voor. Als u de rozet wilt schilderen, is het veel gemakkelijker om dit te doen voordat u deze aan het plafond hangt. Breng eerst een gelijkmatige, lichte laag vlakke spuitverf aan. Breng na een uur een tweede laag aan om de applicatielaag dikker te maken. Zodra de spuitverf droog is, schildert u zorgvuldig elk detail van de rozet met verf die geschikt is voor het materiaal met een klein penseel of een spons, afhankelijk van het vereiste detailniveau.
  2. Verwijder de bestaande lamp inclusief montagebeugels. Schakel de stroom die naar de lamp gaat (stroomonderbreker en schakelaar) uit voordat u begint met uw project.
  3. Breng lijm aan op de achterkant van het plafondrozet. Hoewel sommige lijmen de noodzaak voor schroeven verminderen, boort u enkele geleidingsgaten in het plafondrozet voordat u lijm aanbrengt. Bereid indien nodig schroefankers voor, zodat u het plafondrozet stevig aan uw plafond kunt bevestigen. Zorg ervoor dat de lijm geschikt is voor het materiaal van zowel het plafondrozet als het plafond.
  4. Breng het plafondrozet aan. Druk deze vervolgens stevig op zijn plaats en zet het vast met schroeven. Zorg ervoor dat alle draden en verbindingsstukken voor uw lampen goed bereikbaar zijn om de lampen later goed te kunnen hermonteren.
  5. Breng kit aan rond de randen van het plafondrozet om deze af te dichten.
  6. Bedek de schroeven. Vul eventuele schroefgaten met opvulmiddel en schilder ze indien nodig over. Hermonteer vervolgens de lamp en schakel de stroom weer in.

Expert tip

Hoe kunt u lampen installeren?

Nu de plafondrozetten op hun plaats zitten, is het tijd om uw lamp op te hangen en te monteren.

  1. Bepaal de juiste hoogte. Bepaal hoe hoog u uw lamp wilt laten hangen en pas indien van toepassing de ketting van de lamp aan.
  2. Hang de lamp op. Bevestig de montagebeugel aan het plafondrozet, sluit de draden aan en zet de kap vast zoals u dat normaal zou doen. Onthoud dat veiligheid voorop staat: Als u een grote lamp wilt installeren, laat dan iemand anders de lamp vasthouden terwijl u de beugel, draden en kap aansluit en monteert.

Hoe installeert u nieuwe lampen met de juiste producten?

Voor het beste resultaat heeft u twee producten nodig: Een lijm om uw plafondrozet aan het plafond te monteren en een kit om uw project af te werken. De Geen Spijkers & Schroeven Original van Pattex is een goede keuze, niet alleen omdat het de noodzaak van spijkers en schroeven vermindert, maar ook omdat het hecht op verschillende oppervlaktes zoals gipsplaat en lijstwerk. Nadat het plafondrozet op zijn plaats zit, gebruikt u een product zoals PL300 van Pattex, een veelzijdige premium montagekit die u na polymerisatie van de kit kunt overschilderen.

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in