Verwijder smeltlijm nu!

Smeltlijm verwijderen: Van het plafond tot de vloer en alles ertussen!

Heb je jezelf in de nesten gewerkt met smeltlijm? Wij leren je hoe je smeltlijm gemakkelijk kunt verwijderen! In onze gids vind je alle informatie om deze warme lijm te verwijderen van textiel, tapijt en stucwerk.

Hoe kun je smeltlijm verwijderen van textiel?

Smeltlijm of warme lijm wordt vaak gebruikt in knutselprojecten vanwege de hoge viscositeit en sterke hechting op poreuze oppervlakken. Dit maakt het vooral handig voor gebruik op stof of bekleding. Maar iedereen die smeltlijm al eens heeft gebruikt, weet dat werken met deze soort lijm ook draderig is, en rommelig kan zijn. Als je merkt dat er wat smeltlijm op een stoffen oppervlak terecht is gekomen, raak dan niet in paniek. Hier zijn twee eenvoudige methoden voor het verwijderen van smeltlijm.

  1. Bevriezing. Leg het kledingstuk dertig minuten in de vriezer. Zodra de lijm is uitgehard, pel je de lijm voorzichtig van het oppervlak. Als de stof te groot is voor de vriezer, plaats dan een ziploc-zak met ijs op het te behandelen gebied. 
  2. Isopropyl alcohol. Week een wattenstaafje in ontsmettingsalcohol en borstel vervolgens de gedroogde lijmvlek voorzichtig met het wattenstaafje. Werk hierbij vanaf de randen naar binnen. Wanneer de alcohol de lijm heeft verzwakt, pel je de rand van de lijmkorst los en trek je deze vervolgens van het kledingstuk om de smeltlijm te verwijderen. Werk extra  voorzichtig bij het gebruik van deze techniek als het om delicaat textiel gaat. 

Hoe kun je smeltlijm verwijderen van tapijt?

Als je smeltlijm van het tapijt wilt verwijderen, dan heb je een andere aanpak nodig. Tapijten kunnen te groot zijn voor de vriezer en het aanbrengen van alcohol kan ze beschadigen. Wij vertellen je graag hoe je smeltlijm wel van je tapijt kunt verwijderen.

Benodigdheden:

  • Strijkijzer
  • Een oude doek
  1. Leg de doek over de lijmplek.
  2. Plaats de punt van een heet strijkijzer op de doek en druk zacht om ervoor te zorgen dat de lijm in de doek smelt. Wacht tot de lijm is afgekoeld en verwijder vervolgens de doek. Herhaal dit indien nodig. Strijk niet heen en weer over de lijmplek, anders verspreid de lijm zich verder in je tapijt. 

Wrijf nooit over de lijmplek! Als smeltlijm ongewenst op stof of tapijt terecht is gekomen, weersta dan de verleiding om de lijm eraf te wrijven. Wrijven zorgt er namelijk voor dat de lijm alleen maar dieper in de vezels van stof of het tapijt terecht komt. Dit maakt de lijmplek alleen maar groter en moeilijker te verwijderen. Wacht tot de smeltlijm droog is voordat je deze probeert te verwijderen.

Hoe kun je smeltlijm verwijderen van stucwerk?

Smeltlijm is zeer effectief op bakstenen- en stucwerkoppervlakken. Het biedt een hechting waardoor je geen spijkers of schroeven nodig hebt, en is gemakkelijk te verwijderen waardoor het ook perfect is voor kortdurend gebruik. Het wordt vaak gebruikt om lichtgewicht ornamenten zoals kerstverlichting aan de buitenkant van een huis te hangen. Als de feestdagen dan weer over zijn en het tijd is om de verlichting weer op te bergen, dan kun je als volgt de smeltlijm weer van je stucwerk of bakstenen oppervlakte verwijderen.

  1. Verzadig een wattenstaafje of wattenbolletje met ontsmettingsalcohol en wrijf zachtjes over de randen van de lijm om de hechting zachter te maken. 
  2. Schraap de lijm weg met een schraper.
  3. Voor het verwijderen van hardnekkige smeltlijm, verwarm je het gebied met een föhn. Door de lijm te verwarmen wordt de hechting zachter en kun je de lijm er gemakkelijker afschrapen.  

Niet al het stucwerk is hetzelfde. Op dik stucwerk kan gemakkelijk met bijvoorbeeld smeltlijm van Pattex worden gewerkt, maar dun stucwerk (pleisterwerk) met een piepschuim (Styrofoam) ondergrond, kan smelten door warme lijm met een hoge temperatuur. Gebruik in dit geval een lijm met een lagere temperatuur. Om je stucwerk te controleren op dikte, hoef je alleen maar op het oppervlak te kloppen en het gevoel en geluid te observeren.